Mieszkańcy Niemiec wyrzucają każdego roku 6,7 miliona ton żywności - wynika z opublikowanych we wtorek badań Uniwersytetu w Stuttgarcie, które przeprowadzono na zlecenie ministerstwa rolnictwa i spraw konsumenckich w Berlinie.
Każdy Niemiec pozbywa się średnio 81,6 kilograma produktów spożywczych rocznie o wartości 235 euro. Na śmietnik trafia szczególnie dużo owoców, warzyw i pieczywa. 61 proc. odpadów spożywczych produkują gospodarstwa domowe. Na dużych konsumentów, jak restauracje, hotele czy szpitale przypada 19 proc., a na handel około 5 proc. odpadów spożywczych - szacują autorzy badań.
Wskazują też, że często wyrzucanie produktów spożywczych jest skutkiem zwykłego marnotrawstwa, niemądrych zakupów czy złego przechowywania. Jedną z przyczyn tej sytuacji może być to, że Niemcy przeznaczają na żywność znacznie mniej ze swoich zarobków, niż wielu europejskich sąsiadów; w zeszłym roku było to jedynie 11 proc., podczas gdy np. Włosi wydają na produkty spożywcze średnio ponad 15 proc. zarobków.
- Żyjemy w społeczeństwie nadmiaru i konsumpcji. W Niemczech i całej Europie zbyt wiele rzeczy się wyrzuca i niszczy - powiedziała niemiecka minister wyżywienia, rolnictwa i spraw konsumenckich Ilse Aigner, prezentując wyniki badań. Pod koniec marca jej ministerstwo rozpocznie kampanię informacyjną pod hasłem "Za dobre na śmietnik", aby ograniczyć marnotrawstwo żywności.