Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Na świecie nadal tanieją oleje

16 sierpnia 2013
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, w dalszym ciągu spadają globalne ceny olejów. Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w lipcu br. osiągnął wartość najniższą od 3 lat. Wyniósł on 191 punktów, co oznacza, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 91 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
W stosunku do czerwca br., wartość indeksu obniżyła się o 7 punktów (3,3 proc.), niemniej w porównaniu z lipcem 2012 roku była niższa o 15 proc.(blisko 35 punktów).

Największy wpływ na spadek wartości indeksu miały obniżki cen oleju sojowego, co wynikało z dużej podaży eksportowej tego produktu (szczególnie na rynku argentyńskim), oraz ze słabszego popytu zgłaszanego przez sektor biodiesela. W kierunku spadku cen oleju sojowego mogły również oddziaływać oczekiwania co do wysokich zbiorów soi w Stanach Zjednoczonych.

Według FAO, w lipcu spadły także ceny oleju palmowego, na co wpłynęły jego wysoka produkcja i mniejszy niż oczekiwano popyt importowy, zgłaszany m.in. przez Chiny. Obniżyły się również ceny oleju rzepakowego i słonecznikowego.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę