Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Muzeum chleba otwarto w Ciechanowcu

11 sierpnia 2003

Muzeum Chleba otwarto w sobotę na terenie Muzeum Rolnictwa im. księdza Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu (podlaskie).

Ekspozycja znajduje się w zabytkowym młynie wodnym, w którym po przebudowie jego części mieszkalnej powstała piekarnia, stylizowana na zakład sprzed kilkudziesięciu lat.

Głównymi elementami muzeum są dwa piece chlebowe - kaflowy i ceglany. W pierwszym chleb pieczony jest za pomocą rur ogrzewanych parą. Drugi, opalany drewnem, stoi obok pomieszczenia głównego piekarni, gdzie są też bajty - specjalne skrzynie, w których rękami wyrabia się ciasto na chleb. Na jednej z nich, na blacie, stoi waga do ważenia bochenków przed upieczeniem.

Przy piecu ceglanym jest też dzielarka do wyrobu jednakowych bułek, oglądać można też dawne stroje piekarzy. W ostatnim pomieszczeniu znajduje się sklep piekarniczy, z regałami pełnymi pieczywa.

Pokazujemy taką bardzo prostą, prymitywną piekarnię, przełom lat 40. i 50. Niczym nie będziemy tego upiększać - powiedział Antoni Mosiewicz, kierownik działu etnografii ciechanowieckiego muzeum.

Eksponaty gromadzone były od kilku lat. Od ubiegłego roku we młynie czynna była namiastka muzeum - wystawa poświęcona wypiekowi chleba od czasów starożytnych do współczesności. Zgromadzono tam m.in. zdjęcia i obrazy, ale także narzędzia używane do wyrobu mąki i przy wypieku.

Mosiewicz ocenia, że tradycja domowego wypieku chleba na Podlasiu jest wciąż żywa. Według etnografów, nawet się odradza, także za sprawą ubożenia społeczeństwa. Nie ma wioski koło Ciechanowca, gdzie przynajmniej w jednym domu nie pieczono by chleba raz w tygodniu - mówi Mosiewicz.

Gospodarze podkreślają, że taki chleb jest nie tylko smaczniejszy i dłużej świeży, ale i tańszy od kupowanego w sklepie. Są jednak i takie miejscowości, gdzie pieczony jest z konieczności, bo zbyt rzadko można tam dostać pieczywo z handlu obwoźnego. Antoni Mosiewicz przyznaje, że z muzeum kontaktuje się wiele osób, prosząc o przepisy na chleb wypiekany "na zakwasie" domowym sposobem.

Otwarcie muzeum jest częścią obchodów Podlaskiego Święta Chleba w Ciechanowcu, które potrwa do niedzieli. Oprócz degustacji wyrobów upieczonych w piecach Muzeum Chleba i pokazów rękodzieła, zaplanowano także obrzęd dożynkowy z zanikającymi już zwyczajami.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę