Copa-Cogeca apeluje do eurodeputowanych o odrzucenie nowych koncesji, które zwiększyłyby dostęp importów surowego cukru trzcinowego do rynku UE oraz o przedłużenie okresu obowiązywania unijnych kwot cukrowych do co najmniej 2020 r., podkreślając, że sektor potrzebuje stabilnego systemu cukrowego, aby móc zwiększyć swoją konkurencyjność.
Wystąpienie Copa-Cogeca ma związek z faktem, że Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi ParlamentuEuropejskiego opracowuje stanowisko w sprawie przyszłości systemu.
- Trzeba koniecznie utrzymać unijne kwoty cukrowe do co najmniej 2020 r., aby produkcja cukru w UE była opłacalna w przyszłości. Należy stworzyć mechanizm, który automatycznie wprowadzałby cukier pozakwotowy do obrotu gdy to konieczne w celu utrzymania równowagi rynkowej. Już przeprowadzono restrukturyzację sektora na bezprecedensową skalę, w związku z czym140 000 plantatorów buraków zarzuciło produkcję, co doprowadziło do utraty 10 000 miejsc pracy na obszarach wiejskich, gdzie bardzo często nie istnieją alternatywne formy zatrudnienia.
Sektor buraka cukrowego potrzebuje stabilnego systemu, aby mógł zwiększyć swoją konkurencyjność. Rolnicy przeprowadzili już wiele inwestycji w sektorze i nie mogą zgodzić się na żadne dodatkowe komplikacje. Kraje AKP/LDC również twierdzą, że nie można uzasadnić
likwidacji narzędzi zarządzania podażą na rynku w roku 2015, ponieważ doprowadzi ona do zwiększenia niestabilności i wahań na rynku =- mówi Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa – Cogeca. Copa-Cogeca także obawia się propozycji zgłoszonych przez unijne rafinerie cukru dotyczących zwiększenia dostępu importów surowego cukru trzcinowego do UE, przy równoczesnym utrzymaniu ich wszelkich przywilejów. Copa-Cogeca ostrzega, że działania te są nie do przyjęcia,zwłaszcza że okres przejściowy liberalizacji handlu z krajami AKP/LDC kończy się w 2015 r.
- Copa-Cogeca odrzuca te propozycje, ostrzegając że nie współgrają one z przedłużeniem systemu kwot cukrowych i poprawą konkurencyjności sektora. Copa-Cogeca apeluje do eurodeputowanych o uwzględnienie tych obaw. W przeciwnym wypadku dojdzie do dalszej restrukturyzacji unijnego sektora cukru, co będzie niekorzystne dla unijnych rolników, pracowników i konsumentów – dodaje Pesonen.