Koreańczycy sprowadzili najmniej wołowiny od pięciu lat
8 marca 2010
W 2009 roku Koreańczycy sprowadzili najmniej wołowiny od pięciu lat. Mniejszy import wynikał z oporu konsumentów przed nabywaniem mięsa wołowego sprowadzanego z USA - podaje FAMMU/FAPA.
Ponadto coraz więcej Koreańczyków kupuje mięso pochodzące z rodzimej produkcji, do czego zachęcają nowe przepisy wprowadzone przez rząd, informujące konsumentów o pochodzeniu sprzedawanej wołowiny. W 2009 roku Korea Południowa zaimportowała 197,8 tys. ton wołowiny, tj. o 11,7 proc. mniej niż w 2008 roku.
Był to pierwszy spadek importu odnotowany po 2004 roku, kiedy to w związku z kryzysem BSE (tzw. choroba szalonych krów) sprowadzono do Korei tylko około 133 tys. ton wołowiny wobec blisko 300 tys. ton rok wcześniej. W 2009 roku głównym dostawcą wołowiny na rynek koreański była Australia (116,7 tys. ton), a ponadto Stany Zjednoczone (49,9 tys. ton), Nowa Zelandia (30,2 tys. ton) oraz Meksyk (około 1 tys. ton).