Jak informuje FAMMU/FAPA, Japonia zamierza zmienić od 1 lutego br. przepisy dotyczące importu mięsa wołowego ze Stanów Zjednoczonych. Dotychczas import ten ograniczony był do mięsa pochodzącego od zwierząt w wieku poniżej 20 miesięcy życia. Tym samym tylko 18-20 proc. ubijanego bydła w USA kwalifikowało się do tego, aby ich mięso mogło być kierowane na eksport do Japonii.
Podwyższenie wieku zwierząt do 30 miesięcy życia, od których mięso będzie mogło trafić na rynek japoński, oznacza zwiększenie udziału bydła (do 25 proc.) przeznaczonego na ubój z myślą o eksporcie wołowiny na Wyspy Japońskie.
W 2012 roku do Japonii trafiło 135 tys. ton mięsa wołowego ze Stanów Zjednoczonych, tj. o 12 proc. więcej niż w 2012 r. (połowa eksportu przed 2003 r.). W 2013 roku amerykański eksport tego gatunku mięsa do Japonii może zwiększyć się o 25 proc. do 168 tys. ton.
Podobne zmiany dotyczące limitu wieku zwierząt będą także odnosiły się w stosunku do importu wołowiny z Francji. Sprawa dotycząca zniesienia zakazu importu wołowiny (ustalenie limitu wieku zwierząt) z Holandii jest nadal kwestią przyszłości.