Indeks cen żywności spadł w ciągu roku o 5,52 proc.
5 stycznia 2016
Indeks cen żywności na świecie w grudniu 2011 r. wyniósł 211,0 pkt., wobec 216,1 pkt. w listopadzie, po rewizji w górę o 1,1 pkt. - podała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks spadł o 5,52 proc.
- Pomimo pewnego osłabienia w drugiej połowie 2011 r., indeks cen żywności w 2011 r. wynosił średnio 228 pkt, o 23 proc. (43 pkt.) więcej niż w 2010 r., przewyższając poprzedni rekord 200 pkt. z 2008 r. Jest to najwyższy poziom, zarówno w ujęciu realnym jak i nominalnym, odkąd FAO zaczęła monitorować globalne ceny żywności w 1990 r. - zaznacza FAO.
- Za spadkiem indeksu w grudniu stoją ostre spadki międzynarodowych cen zbóż, cukru i olei - dodają przedstawiciele organizacji.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.