A_BIO_AGRO_950

Indeks cen żywności spadł w ciągu roku o 5,52 proc.

5 stycznia 2016
Indeks cen żywności na świecie w grudniu 2011 r. wyniósł 211,0 pkt., wobec 216,1 pkt. w listopadzie, po rewizji w górę o 1,1 pkt. - podała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks spadł o 5,52 proc.

- Pomimo pewnego osłabienia w drugiej połowie 2011 r., indeks cen żywności w 2011 r. wynosił średnio 228 pkt, o 23 proc. (43 pkt.) więcej niż w 2010 r., przewyższając poprzedni rekord 200 pkt. z 2008 r. Jest to najwyższy poziom, zarówno w ujęciu realnym jak i nominalnym, odkąd FAO zaczęła monitorować globalne ceny żywności w 1990 r. - zaznacza FAO.
- Za spadkiem indeksu w grudniu stoją ostre spadki międzynarodowych cen zbóż, cukru i olei - dodają przedstawiciele organizacji.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę