biogaz_09_2025

Gorsza rentowność branży młynarskiej

4 października 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w pierwszej połowie roku spadła dosyć wyraźnie rentowność branży młynarskiej. W stosunku do danych z poprzedniego roku jednocześnie zmniejszyły się przychody i koszty firm z sektora .
Według danych Pont-Info, w grupie 98 przedsiębiorstw zajmujących się wytwarzaniem produktów przemiału zbóż i zatrudniających co najmniej 10 pracowników, w pierwszej połowie bieżącego roku przeciętna stopa zysku netto wyniosła 1,81 proc. Było to znacznie mniej niż w tym samym okresie przed rokiem (3,94 proc.) i mniej niż w całym 2011 roku (2,84 proc.). Jest to również znacznie mniej niż w branży spożywczej ogółem, która w pierwszej połowie br. osiągnęła przeciętną stopę zysku netto na poziomie 3,66 proc. wobec 3,72 proc. przed rokiem. Z tego porównania wyraźnie wynika, że pogorszenie sytuacji w branży młynarskiej było znacznie głębsze niż przeciętnie w innych branżach spożywczych.
Przychody analizowanej branży po dwóch kwartałach br. wyniosły 2,96 mld zł, tj. o 4,0 proc. mniej niż rok wcześniej. W tym samym okresie poziom kosztów ogółem wyniósł 2,90 mld zł i w relacji rocznej zmniejszył się o 1,7 proc.
Niższe przychody i koszty wynikały prawdopodobnie przede wszystkim z niższych cen zbóż i produktów ich przemiału, gdyż wolumen produkcji w tym okresie nie spadał. Przeciętne ceny zakupu pszenicy o parametrach konsumpcyjnych podawane przez MRiRW w pierwszej połowie br. były przeciętnie o około 10 proc. niższe niż w tym samym okresie w 2011 roku. Wzrosły za to o około 9 proc. ceny żyta, ale ma ono znaczne mniejsze znaczenie w strukturze przemiału, więc jedynie nieznacznie zniwelowały one spadek cen pszenicy. Niższe były również ceny mąki pszennej, szczególnie piekarniczej - różnica w jej cenach w zależności od rodzaju wynosiła od 7 do 14 proc. O kilka procent wyższe były za to ceny mąki żytniej.
Jak podaje GUS produkcja mąk i kasz w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 pracowników wzrosła. W tej grupie firm w pierwszych sześciu miesiącach roku produkcja mąki pszennej wyniosła 732 tys. t i była o 8,4 proc. wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Natomiast produkcja mąki żytniej wzrosła o 4,0 proc. do 72,6 tys. t.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę