Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Francja produkuje najwięcej indyków

26 września 2013
Jak podała FAMMU/FAPA, przez wiele lat Francja wiodła prym w unijnej produkcji mięsa indyków. W kolejnych 12 latach, gdy inne kraje zwiększyły poziom wytwarzania, francuska produkcja obniżyła się. W 2010 r. Francja straciła pozycję lidera w produkcji mięsa indyczego w UE, na korzyść Niemiec. W 2012 r. odzyskała to miano, a produkcja wrosła o 2,4 proc. do 414 tys. ton w ekwiwalencie tuszy.
Jest to nadal wolumen odbiegający od historycznie wysokiego poziomu osiągniętego w 2000 r. - 763 tys. ton, w czasie gdy Włochy dotknęła epidemia ptasiej grypy. Kolejnymi unijnymi producentami mięsa indyków w UE w 2012 r. były Niemcy (400 tys. ton), Włochy (288 tys. ton), Polska (275 tys. ton) i Wielka Brytania (177 tys. ton). W całym ugrupowaniu wyprodukowano w ubiegłym roku ponad 1,9 mln ton mięsa indyczego, o 2,15 proc. więcej niż w 2011 r. Bardzo konkurencyjne są dostawy z Brazylii, która w 2012 r. wyeksportowała 170 tys. ton tego mięsa, o 27 proc. więcej niS rok wcześniej. Komisja Europejska prognozuje, że w 2013 r. unijna produkcja mięsa z indyków obniży się o 0,6 proc.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę