Jak podała FAMMU/FAPA, przez wiele lat Francja wiodła prym w unijnej produkcji mięsa indyków. W kolejnych 12 latach, gdy inne kraje zwiększyły poziom wytwarzania, francuska produkcja obniżyła się. W 2010 r. Francja straciła pozycję lidera w produkcji mięsa indyczego w UE, na korzyść Niemiec. W 2012 r. odzyskała to miano, a produkcja wrosła o 2,4 proc. do 414 tys. ton w ekwiwalencie tuszy.
Jest to nadal wolumen odbiegający od historycznie wysokiego poziomu osiągniętego w 2000 r. - 763 tys. ton, w czasie gdy Włochy dotknęła epidemia ptasiej grypy. Kolejnymi unijnymi producentami mięsa indyków w UE w 2012 r. były Niemcy (400 tys. ton), Włochy (288 tys. ton), Polska (275 tys. ton) i Wielka Brytania (177 tys. ton). W całym ugrupowaniu wyprodukowano w ubiegłym roku ponad 1,9 mln ton mięsa indyczego, o 2,15 proc. więcej niż w 2011 r. Bardzo konkurencyjne są dostawy z Brazylii, która w 2012 r. wyeksportowała 170 tys. ton tego mięsa, o 27 proc. więcej niS rok wcześniej. Komisja Europejska prognozuje, że w 2013 r. unijna produkcja mięsa z indyków obniży się o 0,6 proc.