A_BIO_AGRO_950

Drożała żywność i cukier na świecie

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, w lutym 2014 roku indeks cen żywności FAO zwiększył się o 3% do prawie 156 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 4%. W lutym ceny wszystkich monitorowanych przez FAO grup produktów z wyjątkiem mięsa podrożały. Indeks olejów zyskał 5%, zbóż 3%, a produktów mleczarski 4%. Mięso odnotowało kosmetyczną obniżkę

Na podwyżki wpływ miało kilka czynników. Po pierwsze są to informacje pogodowe, które budzą obawy o wysokość zbiorów roślin oleistych we Wschodniej Azji i Ameryce Południowej oraz zbóż w USA. Po drugie obserwowano wzmożony popyt na produkty mleczarskie na Bliskim Wschodzie i w Afryce, na biopaliwa w USA i na ryż w Japonii.
Natomiast indeks cukru FAO wzrósł aż o 6% do 176 punktów. W ujęciu rocznym cukier był jednak tańszy o 11%. Ostatnie podwyżki to przede wszystkim efekt niekorzystnych warunków pogodowych w Brazylii, które mogą negatywnie wpłynąć na wysokość zbiorów trzciny cukrowej i produkcji cukru w tym kraju. Roczny indeks cen żywności zmniejszył się w 2013 roku o 1%, a indeks cukru o 17%.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę