Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dobry rok przemysłu przetwórczego

3 lutego 2005

To był dobry rok dla przemysłu przetwórczego oceniają ekonomiści. Rosła produkcja oraz inwestycje. To wszystko było możliwe dzięki naszemu wejściu do Unii Europejskiej i eksportowi. Przedsiębiorcy jednak dużo gorzej oceniają to, co się dzieje na rynku krajowym. Wczoraj najlepsi producenci żywności otrzymali nagrodę "Krajowy produkt - przyszłością Polski".

Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego wręczyło nagrody już po raz trzynasty. Laureaci podkreślali, że największe profity w zeszłym roku przyniósł im rynek zewnętrzny. Eksport wzrósł o 40% i osiągnął wartość 3,5 mld euro. Narzekano wprawdzie na niekorzystny w ostatnich miesiącach kurs euro i dolara do złotówki, ale podkreślano, że jak na razie ilość sprzedawanego za granicę towaru nie zmalała, spadły tylko zyski.

Jedyne o co nie musimy się martwić to jakość produkowanej żywności. Boom inwestycyjny z poprzednich lat będzie wciąż trwał. To co najbardziej martwi branże przetwórczą to rynek krajowy. A zwłaszcza obowiązujące w Polsce przepisy podatkowe.

Zdaniem ekonomistów to co najbardziej hamuje obecnie rozwój przemysłu spożywczego to rynek krajowy. Społeczeństwo biednieje i nie ma co liczyć na wzrost popytu wewnętrznego. Pozostaje więc tylko liczyć na osłabienie złotówki i dalszy wzrost eksportu.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę