Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Coraz więcej upadłości wśród lokalnych producentów żywności

5 stycznia 2016
- W statystykach upadłości od kilku miesięcy czasu pojawiają się lokalni producenci żywności o obrotach średnio kilkudziesięciu milionów złotych. Nawet tak odporne wydawałoby się na kryzys produkty jak makarony i kasze czy przeżywające obecnie sezon soki i napoje nie gwarantują nie tylko sukcesu, ale także niestety przetrwania - podał Euler Hermes w komunikacie.
W maju 2012 roku ogłoszono 95 upadłości, a łącznie od początku 2012 roku do końca maja upadło 395 firm, wobec 318 w analogicznym okresie 2011 roku, co oznacza wzrost o 24 proc. - podał Euler Hermes w komunikacie.
"Jak wynika z oficjalnych danych - z Monitorów Sądowych i Gospodarczych - w maju 2012 r. opublikowano informacje o 95 upadłościach w Polsce (łącznie od początku roku - upadło 395 firm wobec 318 przedsiębiorstw w roku ubiegłym). (...) wzrost liczby opublikowanych upadłości przekroczył 24 proc. w stosunku do roku ubiegłego" - napisano w komunikacie.
"Wzrost ten wynika głównie (ale nie wyłącznie) ze skali spowolnienia w budownictwie generującym gros upadłości, która jest znaczna i rozszerza się na branże współpracujące. Widać jednak także problemy w innych branżach - wymienić można chociażby przemysł spożywczy czy producentów mebli (przy czym napotykają oni odmienne problemy w swojej działalności)" - napisał w komunikacie Tomasz Starus, dyrektor biura oceny ryzyka i główny analityk w TU Euler Hermes.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę