MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Co to jest TMR?

26 kwietnia 2006

TMR (total mixed ration) to system pełnoporcjowego żywienia krów mlecznych, celujący w zapewnieniu prawidłowej ilości i zbilansowanych dawek żywieniowych w odpowiednim czasie.  Jest to system sprawdzony zarówno w fermach o dużej jak i małej liczbie krów, w systemach wolnostanowiskowych i wiązanych.  Główne zalety systemu to:

  • Zadanie wszystkich pasz tak zmieszanych, że nie umożliwia krowie wybieranie jednego składnika.
  • TMR umożliwia przygotowanie pasz w taki sposób, że przygotowane dawki zapewnią dla zwierząt o danej wydajności mleka w pełni zapotrzebowanie na białko, energię, składniki mineralne i witaminy przy spełnieniu warunku właściwego funkcjonowania przewodu pokarmowego (w odróżnieniu od metody tradycyjnej).
  • Możliwość skarmiania większej gamy pasz dzięki użyciu wozu paszowego co w konsekwencji może doprowadzić do zmniejszenia kosztów pasz do około 7%.
  • Lepsze dopasowanie dawki do wymagań indywidualnych krowy, co też wpływa pozytywnie na przemiany w żwaczu (zmniejszenie ryzyka wystąpienia kwasicy i innych problemów natury trawiennej).
  • Zwiększenie wydajności mleka o około 6% (niektóre źródła podają, że nawet do 10%).
  • Znaczne ograniczenie pracochłonności .

Celowość wprowadzenia TMR

Poszerzenie Unii Europejskiej o rynek polski wymaga od producentów mleka ciągłych nakładów inwestycyjnych poprawiających jakość finalnego produktu i opłacalność prowadzenia produkcji. Z racji udziału kosztów w żywieniu krów wynoszących od 60 do 80%  ogólnych kosztów każda inwestycja w tym obszarze przynosząca korzyści finansowe wydaje się bardzo celowa.  

Ekonomia żywienia TMR

Przejście na żywienie TMR nie jest łatwą decyzją. Musi być podjęta decyzja co do nowych nakładów finansowych, zmiany rutyny żywienia, niejednokrotnie drobne modernizacje. Aby ułatwić podjęcie decyzji pod kątem finansowym proponuję oprzeć się na metodyce obliczeń przeprowadzonej przez Cornell University, która wprost udowadnia celowość takiej inwestycji.

Kalkulacja inwestycji TMR

Należy zwrócić uwagę, że po pięciu latach tzn. po dokonaniu spłaty leasingowej zysk wygląda o wiele bardziej obiecująco. W kalkulacjach nie ujęto skrócenia czasu obsługi przy żywieniu (zaoszczędzenia robocizny), polepszenia zdrowotności stada.

Rady praktyczne w doborze wozu paszowego

Gdy przekonany jesteś co do celowości zakupu wozu musisz zdecydować jaki wóz to będzie. Proponuję przejść przez następujące drzewko decyzyjne składające się z sześciu kroków.

  1. Wielkość wozu

W celu doboru wielkości wozu w sposób racjonalny, biorąc pod uwagę optymalizowanie czasu pracy na wydanie paszy dla jednej grupy żywieniowej o tym samym składzie paszy, pomocna będzie następująca tabela:

  1. Wielkość ciągnika

Każda wielkość wozu wymaga odpowiedniego zapotrzebowania mocy na WOM-ie. Zorientuj się czy posiadany przez Ciebie ciągnik spełnia specyfikację techniczną oferowanego wozu. Zaletą wozów marki RMH Lachish, dzięki zastosowaniu przekładni planetarnej i optymalnej konstrukcji wypracowanej przez dziesiątki lat doświadczeń, jest małe zapotrzebowanie mocy na przygotowanie paszy, co w efekcie znacznie obniża koszty przygotowania TMR.

UWAGA: liczba opisująca typ maszyny jest wyznacznikiem jej pojemności i tak: VR16; WAV16 oznacza efektywną pojemność kosza pozwalającą na umieszczenie 16 m3 paszy (do pojemności wozu nie jest wliczana przestrzeń zabierana przez ślimak)o ile całkowity jej ciężar nie przekroczy dopuszczalnej ładowności. W praktyce nie zdarzyło się aby masa objętościowa stosowanych pasz pozwoliła wykorzystać do max. ładowność dopuszczalną wozu.

  1. Rodzaj składników paszy

Podstawowym pytaniem jest  czy pasza ma być rozdrabniana i mieszana, czy tylko wymieszana. Jeśli ma być cięta (rozdrobniona) i mieszana to musi to być wóz z nożami oraz ślimakiem. Dodatkową kwestią jest to czy będą rozdrabniane bele. Z racji wagi i objętości bel, a w konsekwencji efektywności rozdrabniania ich zalecamy wozy pionowe o pojemności większej niż 6 m3.

  1. Wymiary wozu

Wychodząc naprzeciw wymaganiom klientów, którzy prowadzą produkcję w budynkach starszego typu (gdzie w czasie budowy nie przewidywano używania wozów paszowych), z mniejszymi prześwitami proponujemy dwa rodzaje wozów typ VR ( węższy ale wyższy) lub typ WAV (niższy ale szerszy).

  1. Organizacja żywienia

Jeśli posiadasz stół paszowy z korytami, należałoby rozważyć konieczność zakupu wozu z dodatkowym przenośnikiem umożliwiającym zsypywanie paszy do koryt. Jeśli jest to stół płaski to zadanie jest ułatwione, gdyż może to być krótki przenośnik poprzeczny lub wysyp bezpośredni z kosza wozu.

  1. Wybór firmy

Biorąc pod uwagę, że podjąłeś decyzję co do wozu należy zdecydować się kto będzie twoim partnerem w zapewnieniu Ci produktu o najlepszej jakości. 

Bardzo pomocne są rankingi uznanych firm międzynarodowych (jak DLG * itd.). Produkty firmy RMH zawsze są na czołowych miejscach takich ocen.
Oto końcowa ocena wozu typu pionowego firmy RMH Lachish.

DLG*-Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft - Niemieckie Towarzystwo Rolnicze zostało założone w 1885 r. przez inżyniera i pisarza Maxa Eytha. DLG liczy ok. 16.000 członków i należy do wiodących niemieckich organizacji z sektora gospodarki rolnej i żywnościowej.Podstawowym celem i misją DLG jest wspieranie postępu naukowego i technicznego. Działalność i inicjatywy podejmowane przez DLG stanowią ważne impulsy dla postępu w branży rolnej i żywnościowej.

Uwagi praktyczne zarządzania TMR w oborze.

Celem żywienia jest zapewnienie pobrania SM w bilansowanej dawce TMR. Wzrost produkcji głównie zależy od pobrania odpowiednio wyliczonej SM. Celowe jest przestrzeganie następujących zaleceń:

    1. Pasza powinna być w miarę równomiernie rozłożona na stole paszowym.
    2. Powinna być dobra dostępność do stołu paszowego przypadająca na jedną krowę i wynosząca minimum  w granicach 50 – 65 cm.
    3. Pozostałości paszy powinny być świeże i nie przegrzane. Jeśli zaobserwuje się, że pozostała pasza jest przegrzana, spleśniała to dodatkowe zadawanie paszy może być konieczne.
    4. Całkowita ilość pozostawionej paszy nie powinna przekraczać 5% wydanej paszy.
    5. Podsuwaj paszę w zasięg krów (wrzucaj do koryt) co najmniej 2-3 razy dziennie podczas 24 godzin.
    6. Obserwuj krowy w czasie zadawania świeżej dawki paszy. Krowy chore, mające problemy z racicami pozostają w tyle.
    7. Powierzchnia stołu (koryta), gdzie wydawana jest pasza, powinna być gładka w celu łatwiejszego jej czyszczenia i łatwiejszego pobierania przez krowę. Poziom paszy powinien być wyżej niż nóg zwierzęcia, a różnica poziomów powinna wynosić 10 cm.

Częstotliwość zadawania paszy

Najczęściej praktykuje się dwukrotne zadawanie TMR w większości farm. Nie wyklucza się jednokrotnego zadawania pod warunkiem, że nie ma miejsca psucie się paszy (jej przegrzewania). Tak długo, jak pasza jest dobrej jakości i krowy ją spożywają, to nie należy martwić się o dostarczenie planowanej ilości SM, ale z drugiej strony częstsze jej zadawanie poprawia jej wykorzystanie.


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę