Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

26 maja 2010
Rynek mięsa podążą śladem wyznaczanym przez kursy walut.
Ceny zmieniają się dokładnie o tyle, o ile w górę idzie euro. Ale tylko w oficjalnych ciennikach, bo żeby cokolwiek sprzedać, trzeba wykazać się bardzo dużą elastycznością. Apetytu na mięso jak nie było, tak nie ma…

Wszystko jest więc kwestią ceny, a ostatnie podwyżki nie przysparzają klientów. Handel jest wyjątkowo marny, w przeciwieństwie do coraz większych zapasów. Bo nawet wysoki kurs euro nie odstrasza przedsiębiorców zza zachodniej granicy.

Ci wolą dopasować się do realiów naszego rynku, zejść z ceny i mniej stracić, niż stracić wszystko, nie sprzedając nic. Tak robią to chociażby Holendrzy. A chętnych na boczek w ich wykonaniu mimo wszystko więcej, niż na krajową produkcję.

Z polskich ofert w tej chwili ma szanse się sprzedać tylko świeże mięso. Mrożone wciąż musi czekać w chłodniach na lepsze czasy, o ile takie w ogóle nadejdą – komentują maklerzy giełd towarowych. A oto jak kształtują się stawki, Szynkę trudno już kupić poniżej 10 złotych za kilogram. Łopatka zdrożała nawet o złotówkę. Ceny karkówki najczęściej przekraczają 12 złotych.

Wieprzowina
Świeża  zł/kg
Szynka    10,00 – 12,00
Łopatka    8,40 – 8,50
Karkówka    9,50 – 12,40

Nie zdrożało jedynie to, co zwykle najtańsze, bo już tu zaczyna się bariera popytu. Nie sprzedają się ani tłuszcze, ani skórki, a już na pewno nie podgardla.

Najczęstsze ceny     zł/kg
Tłuszcze      1,4 – 0,8
Skórki     0,7 – 0,8
Podgardla     2,0 – 4,5


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę