Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Cała prawda o chlebie: Mąki mniej, a bochny większe - jak się to robi?

11 lutego 2012
Możemy zapomnieć o kromce z prawdziwego pieczywa, pachnącego zbożami, która sama rozpływa się w ustach. Choć chleb wygląda tak samo jak pamiętają nasi dziadkowie, to tylko pozory - ten dzisiejszy jest znacznie gorszy. Mąki jest w nim mniej, a lekkie bochenki są napompowane powietrzem niczym balony!

– Nic dziwnego, że chleb jest coraz gorszy. W większości piekarni nastawionych na masową sprzedaż robi się go z gotowych mieszanek. Po dodaniu do nich wody i wymieszaniu wypieka się chleb, a raczej wyrób chlebopodobny – mówi Stanisław Marchlewski (63 l.) starej daty mistrz piekarski z Ostródy. – Dzięki temu udaje się obniżyć koszty.

Ci, którzy pamiętają dawny chleb, wiedzą, że bochenki były cięższe. Kiedyś miały masę ok. 0,6 - 0,7 kg. A teraz tej samej wielkości bochenki ważą zaledwie 0,3 - 0,4 kg. Dlaczego? Bo mają więcej powietrza, a mniej mąki! Chleb wyglądają jak z folderu – jest duży i złocisty. Ale po rozkrojeniu rozsypuje się. Polepszacze, użyte do jego produkcji, powodują rozrost ciasta nawet o 40 proc.

– Jednym ze sposobów obniżenia kosztów produkcji jest dążenie do uzyskiwania jak największej ilości sztuk pieczywa poprzez obniżenie masy jednostkowej gotowych wyrobów przy jednoczesnym zachowaniu ich dużej objętości – potwierdza prof. Katarzyna Majewska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. – Niektórzy producenci, ci reprezentujący koncerny piekarnicze lub piekarnie w marketach przez dodanie substancji utleniających, emulgatorów i preparatów enzymatycznych, robią chleb przy mniejszym zużyciu mąki.

- Niestety konsument jest pozostawiony samemu sobie, bo to wszystko dopuszcza prawo. Pracownicy Inspekcji Handlowej sprawdzają jedynie, czy podawana masa jest taka sama jak masa przy cenie w sklepie. – W Polsce nie ma obowiązku etykietowania świeżego pieczywa. Takie jest prawo – przyznaje Krystyna Procyk z Inspekcji Handlowej w Olsztynie.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę