Ptak_Waw_CTR_2024

Bryndza w Europie

29 września 2006

Za pół roku certyfikat unijny otrzyma bryndza podhalańska. Będzie to drugi po oscypku regionalny produkt polski zarejestrowany w Unii Europejskiej - informuje "Dziennik Polski".

- Ukazało się właśnie rozporządzenie Rady Unii Europejskiej dotyczące rejestracji bryndzy podhalańskiej. Jeśli nie wpłyną protesty państw członkowskich w tej sprawie, za około 6 miesięcy bryndza otrzyma tzw. nazwę pochodzenia - mówi Dariusz Goszczyński, dyrektor Biura Oznaczeń Geograficznych i Promocji Ministerstwa Rolnictwa.

- Sama nazwa "bryndza podhalańska" wskazuje na obszar produkcji, nie spodziewamy się więc protestów państw członkowskich w tej sprawie - mówi Jan Janczy, dyrektor Biura Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz z siedzibą w Nowym Targu.

- Na otrzymanie certyfikatu unijnego czeka 10 produktów regionalnych z Polski, jednak formalności zostały spełnione tylko wobec oscypka i bryndzy podhalańskiej - dodaje Dariusz Goszczyński. Przypomnijmy - dla oscypka nazwa pochodzenia zostanie nadana na początku roku 2007.

Nazwa pochodzenia oznacza, że dany produkt wyrabiany jest na ściśle określonym obszarze, według tradycyjnej kilkuwiekowej receptury. Bryndza podhalańska posiadająca certyfikat UE będzie wyrabiana wyłącznie na terenie powiatów nowotarskiego i tatrzańskiego oraz na obszarze 6 gmin powiatu żywieckiego. Pierwsze udokumentowane informacje o produkcji bryndzy na Podhalu pochodzą z XVI wieku. Bryndza powstaje z dojrzałego bundzu - sera produkowanego z owczego mleka.


POWIĄZANE

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...

Które warzywa jedliśmy w październiku? - Kantar Polska Wśród najpopularniejszych...

Resort rolnictwa pracuje nad zmianami w ustawie o dzierżawie rolniczej. Nowe prz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę