MERCOSUR1
TSW_XV_2025

UE i świat – mniej oliwy z oliwek w sezonie 2016/17

1 lutego 2017
UE i świat  –  mniej  oliwy z oliwek w sezonie 2016/17

W sezonie 2016/17 produkcja oliwy z oliwek na świecie powinna zmniejszyć się o 15% do około 2,9 mln ton (w tym 2,66 mln ton oliwy z pierwszego tłoczenia oraz 0,24 mln ton oliwy pomace, tj. z drugiego lub trzeciego tłoczenia), co oznacza spadek wytwarzania o 0,5 mln ton. Światowa podaż oliwy zmniejszy się zatem o około 0,3 mln ton wobec poprzedniego sezonu do około 3,75 mln ton.

W bieżącym sezonie niedobory oliwy będą  uzupełniane z zapasów, które do końca sezonu zmniejszą się o 0,2 mln ton do 0,65 mln ton.

UE jest liderem produkcji oliwy na świecie, a w bieżącym sezonie będzie wytwarzać 70% globalnej produkcji. W samej Unii produkcja oliwy zmniejszy się w sezonie 2016/17 o 19% do około 2 mln ton za sprawą 9% spadku wytwarzania w Hiszpanii (do 1,4 mln ton) oraz 33% redukcji w pozostałych państwach UE (do około 0,7 mln ton).

Przez ostatnie 5 tygodni w odpowiedzi na niewystarczającą podaż ceny oliwy wzrosły o 8-10%. Dodatkowo były wspierane opóźnieniem zbiorów w Hiszpanii (na skutek deszczy) oraz wzmożonym popytem. W Hiszpanii ceny oliwy (extra virgin max. 0,8% FFA) osiągnęły w dn. 1 grudnia br. poziom najwyższy od 9 miesięcy, tj. 3,74 USD/kg, czyli przez okres 5 tygodni wzrosły o 9%.

FAMMU/FAPA na podst.: Oil World


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę