Czy można żyć bez mięsa? Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu wielu z nas odpowiedziałoby przecząco. Dziś – także wielu z nas – nie je produktów pozyskiwanych ze zwierząt, opierając swój jadłospis na diecie wegetariańskiej.
Sprzyja temu fakt, że obecnie na półkach sklepowych dostępne są produkty, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso, dostarczając organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. Obok wegetarian wciąż przybywa także zwolenników diety wegańskiej, bardziej restrykcyjnej, bazującej na produktach roślinnych. Jednocześnie coraz częściej słyszymy o fleksitarianizmie, który zakłada ograniczenie dni, w których je się mięso. Aż 1/3 Europejczyków deklaruje, że chciałoby zmniejszyć ilość spożywanego mięsa w diecie[1]. Ponadto coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że żywność pochodzenia roślinnego jest bardziej przyjazna środowisku. Idee te stały się współczesnym trendem i pomysłem na życie dla wielu ludzi. Pytanie nasuwa się jedno: jak ugryźć wegetarianizm i weganizm z pomysłem?
Dieta bezmięsna każdego dnia zyskuje na popularności. Jej zwolennicy powołują się na względy etyczne oraz aspekty zdrowotne. W tym miejscu warto pamiętać, że diety bezmięsne nie muszą być drogie – na pierwszym planie stawia się tu przede wszystkim na sezonowość produktów, głównie owoców i warzyw. Cechuje je także dostępność – większość świeżych składników można zazwyczaj zakupić na bazarze. Nie brakuje także inspiracji na dania – dziś można z łatwością wyszukać informacje, przepisy i porady dla wegetarian i wegan.
O czym należy pamiętać?
Wykluczając mięso ze swojego jadłospisu, należy zwrócić szczególną uwagę na uzupełnienie diety w alternatywne źródła białka. Budulec ten wchodzi w skład wszystkich narządów w organizmie. Zbudowany z aminokwasów, uczestniczy w przemianie materii, a także zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój człowieka. Decydując się na wyeliminowanie mięsa z diety, pamiętajmy o bogactwie produktów roślinnych – warzyw, w tym roślin strączkowych, zbóż, soi, nasion.
Tofu zalicza się do pełnowartościowych produktów białkowych. Nie zawiera glutenu. Najpierw spożywany był głównie w Chinach, będąc cennym źródłem białka. Dziś stanowi niezbędny składnik tamtejszej kuchni opartej w głównej mierze na niskobiałkowym ryżu. Ponadto tofu zawiera tyle samo wapnia co mleko krowie, dzięki czemu może być skuteczne w utrzymaniu zdrowych kości..
Na rynku dostępne są dwa rodzaje tofu – naturalne (twarde) i jedwabiste (silken). Różnią się one sposobem produkcji, a także konsystencją. Tofu podczas przyrządzania przyjmuje smak innych składników. Jego ogromną zaletą jest fakt, iż nadaje się ono zarówno do smażenia, gotowania, jak i pieczenia. Tofu ten bardzo dobrze komponuje się z warzywami takimi jak: papryka, cukinia, brokuły, a także z makaronami czy sosami, np. sosem słodko – kwaśnym.
Chińskie tofu z warzywami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tofu z cukinią
Składniki:
Sposób przygotowania:
Występuje w 16 gatunkach, z czego najbardziej rozpowszechniona w rolnictwie jest soja warzywna (zwyczajna). Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. W 100 gramach nasion możemy znaleźć 17 g białka i aż 6 g cennego błonnika. Soja jest również bogata w dobre nienasycone tłuszcze – 9 %. Ilość ta dostarcza naszemu organizmowi: żelazo – 30 % referencyjnej wartości spożycia żelaza, 23% referencyjnej wartości spożycia magnezu i 13% referencyjnej wartości spożycia wapnia. W jaki sposób spożywanie soi wpływa na nasze zdrowie? Produkt ten może obniżać poziom cholesterolu, czyli zmniejszać czynnik ryzyka choroby wieńcowej serca.
Co możemy z soi przygotować? Przede wszystkim bardzo już popularne kotlety sojowe, a kolejnych inspiracji nie brakuje:
Pulpety sojowe
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pierogi z soją i grzybami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dostępna w wielu kolorach – od zieleni po czerń. Rodzaj rośliny jednorocznej lub dwuletniej, zawierającej duże ilości białka. Co więcej? Soczewica jest źródłem potasu oraz kwasu foliowego – niezbędnego dla kobiet w ciąży. Produkt ten zawiera ogromne ilości błonnika, który daje uczucie sytości, dzięki czemu może pomagać osobom zmagającym się z nadwagą.
Z rośliny tej można przygotować burgery (jako zamiennik wołowiny mielonej), pulpety czy gulasz, do którego idealnie nada się soczewica brązowa. Odmiana żółta i zielona - ze względu na swój łagodny smak - może być wykorzystywana jako baza do past czy zup.
Pulpety z soczewicy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czy to na pewno „wege”?
Powyższe inspiracje dowodzą, że dieta bez mięsa nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie - z produktów roślinnych, które zastąpią mięso, można stworzyć pyszne, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Problemem jedynak bywa, że stojąc przed sklepową półką, zastanawiamy się, czy dane produkty możemy używać w diecie wegetariańskiej. Dzisiaj coraz więcej producentów jest tego świadomych, dlatego chcą jasno komunikować, które produkty z ich portfolio są wegetariańskie. Naprzeciw oczekiwaniom konsumentów wychodzi firma Unilever, która połączyła siły z Europejską Unią Wegetariańską. W rezultacie do końca 2017 roku około 500 produktów Knorr, które mogą być używane przez wegetarian, zyska na opakowaniach oznaczenie V-Label, czyli europejski symbol żywności odpowiedniej dla wegetarian lub wegan. Dzięki temu konsumenci mają ułatwione zadanie w sklepie – mogą sięgać po te produkty, które są rzeczywiście „wege”, jak Fixy Knorr.
infowire.pl