Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tofu, soja, soczewica - czyli co zamiast mięsa?

26 maja 2017
Tofu, soja, soczewica - czyli co zamiast mięsa?

Czy można żyć bez mięsa? Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu wielu z nas odpowiedziałoby przecząco. Dziś – także wielu z nas – nie je produktów pozyskiwanych ze zwierząt, opierając swój jadłospis na diecie wegetariańskiej. 

Sprzyja temu fakt, że obecnie na półkach sklepowych dostępne są produkty, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso, dostarczając organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. Obok wegetarian wciąż przybywa także zwolenników diety wegańskiej, bardziej restrykcyjnej, bazującej na produktach roślinnych. Jednocześnie coraz częściej słyszymy o fleksitarianizmie, który zakłada ograniczenie dni, w których je się mięso. Aż 1/3 Europejczyków deklaruje,  że chciałoby zmniejszyć ilość spożywanego mięsa w diecie[1]. Ponadto coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że żywność pochodzenia roślinnego jest bardziej przyjazna środowisku. Idee te stały się współczesnym trendem i pomysłem na życie dla wielu ludzi. Pytanie nasuwa się jedno: jak ugryźć wegetarianizm i weganizm z pomysłem?

Dieta bezmięsna każdego dnia zyskuje na popularności. Jej zwolennicy powołują się na względy etyczne oraz aspekty zdrowotne. W tym miejscu warto pamiętać, że diety bezmięsne nie muszą być drogie – na pierwszym planie stawia się tu przede wszystkim na sezonowość produktów, głównie owoców i warzyw. Cechuje je także dostępność – większość świeżych składników można zazwyczaj zakupić na bazarze. Nie brakuje także inspiracji na dania – dziś można z łatwością wyszukać informacje, przepisy i porady dla wegetarian i wegan.

O czym należy pamiętać?

Wykluczając mięso ze swojego jadłospisu, należy zwrócić szczególną uwagę na uzupełnienie diety w alternatywne źródła białka. Budulec ten wchodzi w skład wszystkich narządów w organizmie. Zbudowany z aminokwasów, uczestniczy w przemianie materii, a także zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój człowieka. Decydując się na wyeliminowanie mięsa z diety, pamiętajmy o bogactwie produktów roślinnych – warzyw, w tym roślin strączkowych, zbóż, soi, nasion.

  1. Postaw na TOFU!

Tofu zalicza się do pełnowartościowych produktów białkowych. Nie zawiera glutenu. Najpierw spożywany był głównie w Chinach, będąc cennym źródłem białka. Dziś stanowi niezbędny składnik tamtejszej kuchni opartej w głównej mierze na niskobiałkowym ryżu. Ponadto tofu zawiera tyle samo wapnia co mleko krowie, dzięki czemu może być skuteczne w utrzymaniu zdrowych kości..

Na rynku dostępne są dwa rodzaje tofu – naturalne (twarde) i jedwabiste (silken). Różnią się one sposobem produkcji, a także konsystencją. Tofu podczas przyrządzania przyjmuje smak innych składników. Jego ogromną zaletą jest fakt, iż nadaje się ono zarówno do smażenia, gotowania, jak i pieczenia. Tofu ten bardzo dobrze komponuje się z warzywami takimi jak: papryka, cukinia, brokuły, a także z makaronami czy sosami, np. sosem słodko – kwaśnym.

Chińskie tofu z warzywami

Składniki:

  • 800 g sera tofu
  • Fix do potraw chińskich Knorr 
  • papryka zielona, czerwona, żółta
  • marchew
  • sok z jednej cytryny
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 30 ml sosu sojowego ciemnego
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ser tofu pokrój w kostkę o szerokości 1,5 centymetra. Podobnie paprykę. Marchewkę w półplastry.
  2. Na patelni smaż ser tofu, dodaj posiekany czosnek i chili, następnie dodaj warzywa. Smaż wszystko przez 3-4 minuty.
  3. W niewielkiej ilości wody rozprowadź Fix Knorr, dla nadania smaku. Wlej do warzyw i dobrze wymieszaj.
  4. Potrawę dopraw sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawaj posypaną świeżo posiekaną kolendrą. Możesz podawać z ryżem.

Tofu z cukinią

Składniki:

  • 300 g tofu
  • 2 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
  • 0,5 cukinii
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki przyprawy „Pięć Smaków”
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos: do miski wlej wodę, sosy sojowe, zmiażdżony czosnek, mąkę, przyprawę 5 smaków oraz przyprawę Knorr dla nadania aromatu. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. Tofu pokrój na kostki o boku 1 centymetra i podsmaż na oleju do zarumienienia.
  3. Wszystkie warzywa pokrój na małe paski.
  4. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i zeszklij, następnie wrzuć paprykę, a po 5 minutach dorzuć cukinię. Smaż około 10 minut i dodaj tofu.
  5. Wymieszaj ponownie sos i zalej nim składniki na patelni. Duś przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.
  1. Wybierz SOJĘ!

Występuje w 16 gatunkach, z czego najbardziej rozpowszechniona w rolnictwie jest soja warzywna (zwyczajna). Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. W 100 gramach nasion możemy znaleźć 17 g białka i aż 6 g cennego błonnika. Soja jest również bogata w dobre nienasycone tłuszcze – 9 %. Ilość ta dostarcza naszemu organizmowi: żelazo – 30 % referencyjnej wartości spożycia żelaza,  23% referencyjnej wartości spożycia magnezu i 13% referencyjnej wartości spożycia wapnia. W jaki sposób spożywanie soi wpływa na nasze zdrowie? Produkt ten może obniżać poziom cholesterolu, czyli zmniejszać czynnik ryzyka choroby wieńcowej serca.

Co możemy z soi przygotować? Przede wszystkim bardzo już popularne kotlety sojowe, a kolejnych inspiracji nie brakuje:

Pulpety sojowe

Składniki:

  • 300 g fasolki sojowej
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym 
  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • pęczek natki kolendry
  • łyżka kminu rzymskiego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek 
  • 2 jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • chili
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko kokosowe
  • 2 pomidory
  • mała cebula

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj kolendrę, chilli i czosnek. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę.
  2. Fasolkę sojową zalej zimną wodą, odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zmień wodę, dodaj kostkę rosołową i gotuj przez 20 minut na w półtwardo. Fasolkę wystudź, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia razem z czosnkiem.
  3. Do zmielonej soi dodaj bułkę tartą, jajka, ziarna sezamu, posiekana kolendrę, chilli i kmin rzymski. Z tak przygotowanego farszu uformuj małe pulpeciki, oprósz je w mące.
  4. Obsmaż na patelni razem z cebulą i pomidorami.
  5. Całość zalej mlekiem kokosowym, gotuj 2-3 minuty. Potrawę dopraw do smaku, dodając do niej produkt Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - nada on potrawie odpowiedni smak i poprawi konsystencję sosu. Wymieszaj dobrze i gotuj chwilę.

Pierogi z soją i grzybami

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • sól
  • olej
  • szklanka soji
  • 4 grzyby suszone
  • cebula
  • jajko
  • majeranek
  • pieprz
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Opłukaną soję namocz w dużej ilości zimnej wody i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj na miękko w świeżej wodzie z dodatkiem kostki Knorr dla poprawy smaku.
  2. Grzyby mocz w wodzie około 1 godziny. Ugotuj je w nowej wodzie.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju.  Połowę cebuli, grzyby i soję (kilka nasion zostawić do posypania) przepuść przez maszynkę do mięsa.
  4. Dodaj jajko i dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.
  5. Z mąki, jajka, szczypty soli, oleju i 3 łyżek letniej wody zagnieć ciasto.
  6. Rozwałkuj i wyciśnij krążki na pierogi. Nałóż farsz i sklej.
  7. Wrzucaj na wrzącą wodę. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawaj z pozostawioną cebulą i soją.
  1. Powiedz tak SOCZEWICY!

Dostępna w wielu kolorach – od zieleni po czerń. Rodzaj rośliny jednorocznej lub dwuletniej, zawierającej duże ilości białka. Co więcej? Soczewica jest źródłem potasu oraz kwasu foliowego – niezbędnego dla kobiet w ciąży. Produkt ten zawiera ogromne ilości błonnika, który daje uczucie sytości, dzięki czemu może pomagać osobom zmagającym się z nadwagą.

Z rośliny tej można przygotować burgery (jako zamiennik wołowiny mielonej), pulpety czy gulasz, do którego idealnie nada się soczewica brązowa. Odmiana żółta i zielona - ze względu na swój łagodny smak - może być wykorzystywana jako baza do past czy zup.

Pulpety z soczewicy

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • czerwona cebula
  • marchewka
  • bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka
  • łyżeczka suszonego oregano
  • jajko
  • pęczek pietruszki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese 
  • 200 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść w garnku, zalej wodą centymetr nad powierzchnię. Dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, około 20-30 minut, aż soczewica zrobi się zupełnie miękka.
  2. Marchew zetrzyj na tarce. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek , dodaj marchew, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną soczewicę, gotuj wszystko razem kolejne dwie minuty. Soczewicę przełóż do malaksera, zmiksuj wszystko na gęsta pastę. Powstały farsz przestudź, dodaj bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Z gęstej masy uformuj średniej wielkości kulki, obtocz je w pozostałej bułce.
  4. Kulki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200˚C piekarnika, na około 25- 30 minut. Piecz, aż kulki uzyskają złocisty kolor.
  5. W międzyczasie połącz sos pomidorowy z produktem Knorr do spaghetti bolognese, aby nadać mu pyszną konsystencję, zagotuj – jeśli sos jest za gęsty dodaj kilka łyżek wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  6. Upieczone pulpety podawaj z sosem pomidorowym.                                                                                         

Czy to na pewno „wege”?

Powyższe inspiracje dowodzą, że dieta bez mięsa nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie - z produktów roślinnych, które zastąpią mięso, można stworzyć pyszne, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Problemem jedynak bywa, że stojąc przed sklepową półką, zastanawiamy się, czy dane produkty możemy używać w diecie wegetariańskiej. Dzisiaj coraz więcej producentów jest tego świadomych, dlatego chcą jasno komunikować, które produkty z ich portfolio są wegetariańskie. Naprzeciw oczekiwaniom konsumentów wychodzi firma Unilever, która połączyła siły z Europejską Unią Wegetariańską. W rezultacie do końca 2017 roku około 500 produktów Knorr, które mogą być używane przez wegetarian, zyska na opakowaniach oznaczenie V-Label, czyli europejski symbol żywności odpowiedniej dla wegetarian lub wegan. Dzięki temu konsumenci mają ułatwione zadanie w sklepie – mogą sięgać po te produkty, które są rzeczywiście „wege”, jak Fixy Knorr.

 

[1] Mintel, 2016

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Już prawie 10 lat mija od czasu, kiedy UE nałożyła sankcje w postaci embarga na ...

Czy uprawa kukurydzy jest opłacalna? Co roku, po zakończonych żniwach producenci...

Kwestie bezpieczeństwa żywnościowego muszą być traktowane przez polityków tak po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę