aaa wielkanoc ppr
aa_wielkanoc

Niedobór witaminy E

1 grudnia 2001

PRZYCZYNY
Schorzenie spowodowane niedostateczną ilością witaminy E w paszy.

OBJAWY KLINICZNE
Niedobory witaminy E, często łącznie z niedoborem selenu, powodują różnego stopnia dystrofie mięśniowe u cieląt i związane z tym kulawizny, trudności przy wstawaniu. U bydła dorosłego brak jednoznacznych dowodów jej wpływu na występowanie zaburzeń płodności, jednak przy poważnych niedoborach nie można takiego wpływu wykluczyć. Zatrzymanie łożyska.

ZMIANY ANATOMOPATOLOGICZNE
Zmiany zwyrodnieniowe w mięśniach szkieletowych i w mięśniu sercowym.

POMOCNICZE BADANIA LABORATORYJNE
Oznaczenie witaminy E w paszy, w surowicy. Przy niedoborze witaminy E – wzrost podatności krwinek czerwonych na hemolizę.

LECZENIE
Vitaminum E w formie iniekcji lub doustnej – 600 mg/szt. 400-500 kg, cielęta – 100-200 mg/szt.

ZAPOBIEGANIE
Podawanie pasz zawierających witaminę E – dobrej jakości zielonki, kiszonki, stosowanie dodatków paszowych zawierających witaminę E, Vitazol AD3E, Vitazol AE.

na podstawie: "Wybrane choroby bydła", Jacek Sikora 


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę