W pierwszych dziewięciu miesiącach br. skupiono 6,41 mld l mleka, a w pierwszych ośmiu miesiącach wyprodukowano 1,43 mln t mleka przetworzonego. W ujęciu rocznym oznacza to wzrost odpowiednio o 10,4% oraz 7,2%. Ponadto, w okresie styczeń-sierpień br. duży wzrost (r/r) odnotowała produkcja śmietany (o 26,2% do 201,4 mln l), umiarkowanie zwiększyła się produkcja masła (o 4,7% do 114,8 tys. t), mleka chudego w proszku (o 3,9% do 102,5 tys. t) oraz serów dojrzewających (o 3,6% do 151,3 tys. t). Spadła produkcja jogurtu (o 2,4% do 168,7 mln l).
Sierpień br. przyniósł odwrócenie trendu spadkowego cen jaj spożywczych. Obecnie są one na poziomie z końca I kw. 2004r. Duże ożywienie wystąpuje w handlu zagranicznym, jako że w pierwszych ośmiu miesiącach br. eksport i import jaj świeżych wyniosły odpowiednio 32,16 tys. t oraz 9,80 tys. t wobec, odpowiednio, 18,16 tys. t i 1,16 tys. t przed rokiem. Podobnie, eksport przetworów z jaj ukształtował się w tym czasie na poziomie 1,945 tys. t (wzrost o 151,3%), a import - 659 tys. t (wzrost o 96,7%).
W okresie styczeń-wrzesień br. nastąpił spadek (r/r) połowów w Bałtyku ryb liczonych wagowo (tj. szprotów, śledzi, dorszy, ryb płaskich i in.) o 22,1% do 100,2 tys. t przy jednoczesnym zwiększeniu połowów ryb liczonych w sztukach (tj. łososi, troci i pstrągów) o 14,7% do 133,7 tys. szt. Produkcja sektora rybnego w pierwszych ośmiu miesiącach wyniosła 187,4 tys. t, co oznacza wzrost o 30,7% (r/r).