W dn. 16 i 17 lutego br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się rozporządzenia wykonawcze Komisji Europejskiej nr 2016/198, 2016/215 i 2016/216 wpisujące do unijnych rejestrów chronionych oznaczeń nowe produkty z sektora owoców i warzyw.
Rozporządzenie nr 2016/198 z dn. 3 lutego 2016 r. wpisuje do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) nazwę francuskich moreli–Abricots Rouge du Roussillon. Morele te charakteryzują się pomarańczową skórką z typowymi intensywnie czerwonymi punkcikami oraz małą lub średnią wielkością, tj. średnicą 35-55 mm. Mają miękką konsystencję, są soczyste i słodkie, o zawartości cukru przekraczającej 12° Brix.
Wszystkie etapy produkcji odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym, który znajduje się w departamencie Pyrénées-Orientales, na południu Francji. Obszar ten jest historyczną kolebką sadzenia drzew morelowych w regionie. Morele te, cenione na rynku produktów świeżych ze względu na smak i aromat, spotykają się też z dużym zainteresowaniem (20% produkcji) przemysłu przetwórczego, w celu produkcji przetworów mlecznych, herbatników, konfitur, czy soków owocowych.
W rozporządzeniu nr 2016/215 z dn. 1 lutego 2016 r. dokonano wpisu do rejestru chronionych nazw pochodzenia, nazwę odmiany tureckich suszonych fig–Aydın İnciri. Figi te mają cienką, białawo-żółtą skórkę i miękką konsystencję. Wszystkie etapy produkcji fig odbywają się na obszarze geograficznym w tureckiej prowincji Aydın. Figi są produkowane na tym obszarze od tysięcy lat. Metoda suszenia fig Aydın İnciri przy zastosowaniu tradycyjnych metod i w naturalnym środowisku odróżnia je od suszonych fig produkowanych w innych regionach.
FAMMU/FAPA na podst. DZ. U. UE z dn. 16 i 17.02.16 (L 39 i 40)