Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ołów i chrom w przecierach z jabłka i cynamonu w USA

15 sierpnia 2024
Ołów i chrom w przecierach z jabłka i cynamonu w USA

W dniu 9 sierpnia 2024 r. amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków wystosowała list ostrzegawczy do AUSTROFOOD S.A.S. (Austrofood), producenta saszetek z puree z owoców jabłka i cynamonu, które zostały wycofane w zeszłym roku i w których stwierdzono podwyższony poziom ołowiu i chromu.

List jest częścią nieustających wysiłków agencji na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa cynamonu, mielonych przypraw i innych produktów spożywczych, szczególnie tych spożywanych przez niemowlęta i małe dzieci.

W ramach wielostanowego dochodzenia, w tym FDA, Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Karoliny Północnej, Departamentu Rolnictwa i Usług Konsumenckich Karoliny Północnej, Departamentu Zdrowia Maryland i Departamentu Rolnictwa Pensylwanii, analiza laboratoryjna wielu partii saszetek z puree z owoców jabłka i cynamonu wykryła wyjątkowo wysokie stężenia ołowiu w torebkach. Obecność tych poziomów ołowiu powoduje, że produkty te, wytwarzane w zakładzie Austrofood w Ekwadorze, są zafałszowane zgodnie z federalną ustawą o żywności, lekach i kosmetykach (FD&C Act), ponieważ zawierają lub zawierają dodatek trującej lub szkodliwej substancji, która może uczynić je szkodliwymi dla zdrowia. Wysyłając torebki z puree z owoców jabłka i cynamonu do USA, Austrofood spowodował wprowadzenie lub dostarczenie w celu wprowadzenia do handlu międzystanowego zafałszowanej żywności z naruszeniem sekcji 301(a) ustawy FD&C.

Ponadto FDA wystosowała ten list ostrzegawczy do Austrofood, ponieważ po inspekcji zakładu firmy w Ekwadorze, śledczy FDA stwierdzili poważne naruszenie obecnych przepisów dotyczących Dobrej Praktyki Wytwarzania, Analizy Zagrożeń i Kontroli Prewencyjnych Opartych na Ryzyku dla Żywności dla Ludzi. Przed wycofaniem produktu z rynku Austrofood nie przeprowadził odpowiednio analizy zagrożeń w celu zidentyfikowania i oceny znanego lub dającego się racjonalnie przewidzieć zagrożenia; W tym przypadku ołów do saszetek z przecierem owocowym w celu ustalenia, czy zagrożenie to wymagało kontroli zapobiegawczej. Przepis ten nakłada na producentów żywności obowiązek przeprowadzania analiz zagrożeń w celu zidentyfikowania i oceny znanych lub racjonalnie przewidywalnych zagrożeń w celu ustalenia, czy istnieją jakiekolwiek zagrożenia wymagające kontroli zapobiegawczej. Austrofood użył cynamonu w proszku jako składnika saszetek z puree z owoców jabłka i cynamonu, produktu przeznaczonego dla małych dzieci, w tym niemowląt w wieku zaledwie sześciu miesięcy. Ołów jest często znajdowany w przyprawach, w tym cynamonie, ze środowiska, w którym jest uprawiany lub przetwarzany, a doustne narażenie na podwyższony poziom ołowiu może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwłaszcza niemowląt i małych dzieci. W związku z tym w liście ostrzegawczym stwierdza się, że ołów w składniku cynamonu jest znanym lub racjonalnie przewidywalnym zagrożeniem, na które dzieci są szczególnie wrażliwe. Biorąc pod uwagę znane rozpowszechnienie ołowiu w przyprawach takich jak cynamon oraz grupę docelową gotowego produktu puree z owoców cynamonu jabłkowego, w tym szczególną podatność małych dzieci na negatywne skutki zdrowotne narażenia na ołów, w liście ostrzegawczym stwierdza się, że kompetentna osoba w zakładzie Austrofood produkującym/przetwarzającym żywność przeznaczoną dla małych dzieci zidentyfikowałaby ołów w tym składniku cynamonu jako zagrożenie wymagające kontroli zapobiegawczej. W przeszłości FDA odkryła kilka przypadków związków ołowiu (chromian ołowiu i tlenek ołowiu) celowo dodawanych do przypraw, w tym kurkumy, papryki i cynamonu w proszku, które powodowały choroby i/lub śmierć.

FDA zwróciła się do Austrofood o udzielenie odpowiedzi w ciągu 15 dni od otrzymania listu ostrzegawczego, w którym określi konkretne kroki, które podejmują lub podjęli w celu skorygowania odchylenia stwierdzonego w ich zakładzie, w tym wyjaśnienie, w jaki sposób planują zapobiec ponownemu wystąpieniu naruszenia lub podobnych naruszeń, lub dostarczenie uzasadnienia i informacji uzupełniających, dlaczego firma uważa, że ich zakład lub ich produkty nie naruszają FD&C Ustawa.

Oprócz tego listu ostrzegawczego, FDA kontynuuje współpracę z partnerami stanowymi w zakresie pobierania próbek mielonego cynamonu w sprzedaży detalicznej pod kątem poziomu ołowiu. Agencja wydała ostatnio dwa ostrzeżenia dotyczące zdrowia publicznego dotyczące produktów z cynamonu mielonego zawierających podwyższony poziom ołowiu w lipcu 2024 r., po wstępnym ostrzeżeniu w marcu 2024 r. Mielony cynamon w alertach zdrowia publicznego zawiera poziomy ołowiu, które są znacznie niższe niż poziomy ołowiu związane z torebkami z puree z owoców jabłka i cynamonu produkowanymi przez Austrofood, które zawierały od 2,270 ppm do 5,110 ppm ołowiu w cynamonie. Te ostrzeżenia oraz inne działania i działania podejmowane po incydencie po zbadaniu ołowiu i chromu w torebkach z puree z owoców jabłka i cynamonu zeszłej jesieni są szczegółowo opisane na stronie internetowej

Działania związane z reagowaniem po incydencie: Podwyższone poziomy ołowiu i chromu w torebkach z musem cynamonowym i jabłkowym.

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę