OPOLAGRA_2025

Lubuskie: miodowa musztarda z dyni na liście produktów tradycyjnych

24 listopada 2016
Lubuskie: miodowa musztarda z dyni na liście produktów tradycyjnych
PAP / Leszek Szymański

Miodowa musztarda z dyni to kolejny lubuski specjał, który znalazł się na liście produktów tradycyjnych resortu rolnictwa - poinformował rzecznik zarządu woj. lubuskiego Michał Iwanowski. Eksperci zapewniają, że musztarda jest zdrowa.

Autorem wniosku o wpisanie miodowej musztardy z dyni - o różnych stopniach ostrości i nutach smakowych - na listę lubuskich produktów tradycyjnych jest Jan Wróblewski, właściciel pasieki „Debora” ze Szprotawy - poinformował PAP rzecznik prasowy zarządu woj. lubuskiego Michał Iwanowski.

Jak przypomniał Piotr Czura z Departamentu Rolnictwa, Zasobów Naturalnych, Rybactwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, miód ma właściwości prozdrowotne, przede wszystkim antybakteryjne, ponadto zawiera mikroelementy, ważne dla zdrowia witaminy, kwas foliowy, pantotenowy oraz biotynę.

„Dokładając do tego dynię bogatą w beta-karoten, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B otrzymujemy musztardę nie tylko wzbogacającą smak, ale bardzo zdrową. Sama dynia korzystnie wpływa na leczenie nadciśnienia, wzmacnia - podobnie jak miód - układ odpornościowy, a co istotne podczas obróbki termicznej nie traci swych walorów odżywczych” - powiedział Wróblewski.

Przepis na wytworzenie miodowej musztardy z dyni nie jest trudny. Po zebraniu zdrowych dyń i papryk, płuczemy je i kroimy w ćwiartki. Następnie pokrojone dynie i papryki zapiekamy w piekarniku w wysokiej temperaturze. Tak upieczone kawałki wkładamy do dużego naczynia i blendujemy, dodając gorczycę, miód i przyprawy, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką. Następnie nakładamy pastę do słoiczków i pasteryzujemy.

Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Kultywując tę tradycję każdego roku w Lesznie Dolnym w gminie Szprotawa organizowane jest "Święto Dyni".

Dynia wpisana jest w polskie tradycje kulinarne. W trudnych czasach okupacji była jednym z podstawowych warzyw, które umożliwiało przetrwanie w biedniejszych rodzinach. Z opowieści najstarszych mieszkańców, którzy po wojnie przyjechali na ziemie zachodnie z centralnej Polski wynika, że robiono wówczas wiele przetworów z tego warzywa.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w wielu domach zupa z dyni, nazywanej także banią, była bardzo częstym daniem na stołach, a przysmakiem dzieci były powidła czy też dżemy dyniowe o różnych smakach. Dynia marynowana to znakomity dodatek do dań głównych czy mięs.

Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych znajduje się 59 produktów spożywczych i napojów z województwa lubuskiego.

„Pamiętam, kiedy na liście lubuskich produktów tradycyjnych było tylko pięć pozycji, dziś jest już 59. A może być jeszcze więcej lubuskich smaków. Dziedzictwo kulinarne naszego regionu jest niezwykle bogate. Lubuskie to tygiel kulturowy, a to oznacza także tygiel w jadłospisie" – powiedziała PAP marszałek województwa lubuskiego Elżbieta Polak.

(PAP)


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę