Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kapusta – głowa nie taka pusta, czyli ile zdrowia jest w warzywach kapustnych

23 maja 2017
Kapusta – głowa nie taka pusta, czyli ile zdrowia jest w warzywach kapustnych

Kapustę, kalafior czy brukselkę wykorzystujemy jako dodatek do dań obiadowych albo składnik sałatek. Doceniamy je głównie za walory smakowe i prawidłowo! Czas jednak, by znalazły nasze uznanie za ogrom właściwości zdrowotnych. Zwłaszcza, że i możliwości ich wykorzystania w niebanalnych przepisach jest wiele.

 

Brokuły i brukselka kontra nowotwór

Silny potencjał antynowotworowy – na tę właściwość wszystkich warzyw z rodziny kapustnych, w pierwszej kolejności wskazują naukowcy. Wszystko za sprawą zawartego w nich sulforafanu – substancji, która nie tylko zapobiega powstawaniu nowotworów, ale także uniemożliwia rozwój już istniejących. Utrudnia im tworzenie naczyń krwionośnych zaopatrujących zmiany nowotworowe, zapobiega ich namnażaniu i przerzutom. Naukowcy zwracają szczególną uwagę na tę grupę warzyw w kontekście walki z rakiem prostaty, pęcherza, a także jamy ustnej, czy krtani.

 

Warzywa kapustne zawierają też dużo luteiny – przeciwutleniacza, który zapobiega powstawaniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej – najczęstszej przyczyny utraty wzroku u osób starszych.

 

Brukselka, kalafior czy kapusta to także bogactwo antyoksydacyjnych witamin tj. witaminy K, biorącej udział w procesie krzepnięcia krwi (powinny więc na tę grupę warzyw uważać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe), witaminy C wzmacniającej odporność czy beta karotenu, którego np. w brokułach jest więcej niż w marchewce.

 

Warzywa kapustne, na które właśnie zaczyna się sezon, zawierają też ogrom składników mineralnych jak wapń, potas, żelazo, cynk, a nawet fluor, dlatego też powinny być stałym punktem naszego wiosennego menu.

 

Nie tylko z masłem i bułką tartą

Brokuły, kalafior czy brukselka na naszych talerzach goszczą najczęściej jako dodatek do dań głównych, polane masłem i bułką tartą, ewentualnie jako składnik sałatek. Tymczasem pomysłów na niebanalne dania z warzywami kapustnymi w roli głównej jest mnóstwo. Najlepszym tego przykładem jest jedna z najnowszych, dostępnych na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® , kolekcji przepisów „Kapusta i spółka. Brukselki, kalafiory i brokuły”. Razem z kolekcją przygotujemy np. purée z kapusty z dodatkiem kasztanów, kalafiorowy suflet czy quiche z brokułami, a nawet… ciasto kalafiorowe. Każdy znajdzie coś dla siebie!

 

CIASTO KALAFIOROWE

 

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

 

· 50 g orzechów włoskich, łuskanych

· 50 g orzechów laskowych, łuskanych

· 20 g siemienia lnianego

· 20 g maku

· 400 g wody

· 2 łyżeczki soli

· 500 g różyczek kalafiora

· 50 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy

· 3 jajka

· 150 g mąki pszennej

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

· 140 g mleka

·¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

 

1 Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, orzechy laskowe, siemię lniane i mak, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić

2 Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 300 g różyczek kalafiora. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 200 g różyczek kalafiora, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

3 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić masłem podłużną formę do pieczenia (ok. 32 x 8 cm).

4 Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać wcześniej rozdrobnione orzechy z nasionami, masło, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, pozostałą sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 3.

5 Do przygotowanej wcześniej formy wlać połowę ciasta, ułożyć równomiernie ugotowane różyczki kalafiora, zalać pozostałym ciastem.

6. Piec 45 min (180°C). Ciasto pozostawić do ostudzenia na ok. 15 min.

7. Ciasto kalafiorowe podawać jako przystawkę lub przekąskę.




Biuro prasowe Vorwerk


POWIĄZANE

Czy uprawa kukurydzy jest opłacalna? Co roku, po zakończonych żniwach producenci...

Kwestie bezpieczeństwa żywnościowego muszą być traktowane przez polityków tak po...

Innowacje biotechnologiczne w służbie biogospodarki Rola biotechnologii w rozwoj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę