Sery z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej Mońki po raz kolejny zostały nagrodzone przez grono ekspertów z branży. Nowym laureatem jest ser Gouda, który odznaczono złotym medalem za zajęcie I-go miejsca w kategorii serów holenderskich, w ramach XXV Krajowej Oceny Serów i Twarogów. To już drugie z wręczonych na przełomie kwietnia i maja wyróżnienie dla monieckich serów.
XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży mleczarskiej. Jubileuszowa edycja odbyła się w ramach X Euroforum Polskiego Mleczarstwa, w dniach 16-19 maja 2017 w Dąbrowie Górniczej. Produkty oceniano w aż 13 różnych grupach, wśród których znalazła się także kategoria serów szwajcarskich i holenderskich, w których specjalizuje się Moniecka Spółdzielnia MSM Mońki. Nie dziwi zatem fakt, że w gronie laureatów znalazła się najbardziej znana pozycja z oferty producenta – ser Gouda.
Ser Gouda Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej Mońki został wyróżniony zarówno ze względu na wysoką jakość składników, jak i recepturę. Tradycyjna metoda produkcji serów, dzięki wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii pozwala spółdzielni MSM Mońki tworzyć sery odpowiadające gustom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nagrodzona Gouda dzięki zawartości tłuszczu w suchej masie sięgającej 45% odznacza się mlecznym, lecz wyrazistym aromatem, typowym dla serów typu holenderskiego, oraz delikatną strukturą.
- Najwyższa nagroda dla produkowanego przez nas sera typu gouda to dla nas przede wszystkim potwierdzenie wysokiej jakości oraz uznania ze strony ekspertów. Za sprawą otrzymanego złotego medalu w tegorocznej Krajowej Ocenie Serów i Twarogów mamy nadzieję dotrzeć z naszą ofertą do nowych grup odbiorców, szczególnie tych, którzy poszukują w polskich marketach produktów najwyższej jakości, wyprodukowanych z poszanowaniem dla tradycyjnych metod mleczarskich – mówi Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.
Nad przyznawaniem nagród czuwała komisja złożona z Zespołów Arbitrów i Komisji Superarbitrów, które powołane zostały w wyniku decyzji Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy. Wszystkim członkom kapituły przewodniczył prof. dr hab. Bogusław Staniewski z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Więcej informacji na temat serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej Mońki znaleźć można na www.msm-monki.pl.
Informacje o firmie:
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji:www.msm-monki.pl
Biuro prasowe MSM Mońki