MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Gouda na podium – MSM Mońki zdobywcą złotego medalu

30 maja 2017
Gouda na podium – MSM Mońki zdobywcą złotego medalu

Sery z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej Mońki po raz kolejny zostały nagrodzone przez grono ekspertów z branży. Nowym laureatem jest ser Gouda, który odznaczono złotym medalem za zajęcie I-go miejsca w kategorii serów holenderskich, w ramach XXV Krajowej Oceny Serów i Twarogów. To już drugie z wręczonych na przełomie kwietnia i maja wyróżnienie dla monieckich serów.

 

XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów to jedno z najważniejszych wydarzeń w branży mleczarskiej. Jubileuszowa edycja odbyła się w ramach X Euroforum Polskiego Mleczarstwa, w dniach 16-19 maja 2017 w Dąbrowie Górniczej. Produkty oceniano w aż 13 różnych grupach, wśród których znalazła się także kategoria serów szwajcarskich i holenderskich, w których specjalizuje się Moniecka Spółdzielnia MSM Mońki. Nie dziwi zatem fakt, że w gronie laureatów znalazła się najbardziej znana pozycja z oferty producenta – ser Gouda.

 

Ser Gouda Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej Mońki został wyróżniony zarówno ze względu na wysoką jakość składników, jak i recepturę. Tradycyjna metoda produkcji serów, dzięki wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii pozwala spółdzielni MSM Mońki tworzyć sery odpowiadające gustom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nagrodzona Gouda dzięki zawartości tłuszczu w suchej masie sięgającej 45% odznacza się mlecznym, lecz wyrazistym aromatem, typowym dla serów typu holenderskiego, oraz delikatną strukturą.

 

- Najwyższa nagroda dla produkowanego przez nas sera typu gouda to dla nas przede wszystkim potwierdzenie wysokiej jakości oraz uznania ze strony ekspertów. Za sprawą otrzymanego złotego medalu w tegorocznej Krajowej Ocenie Serów i Twarogów mamy nadzieję dotrzeć z naszą ofertą do nowych grup odbiorców, szczególnie tych, którzy poszukują w polskich marketach produktów najwyższej jakości, wyprodukowanych z poszanowaniem dla tradycyjnych metod mleczarskich – mówi Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

 

Nad przyznawaniem nagród czuwała komisja złożona z Zespołów Arbitrów i Komisji Superarbitrów, które powołane zostały w wyniku decyzji Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy. Wszystkim członkom kapituły przewodniczył prof. dr hab. Bogusław Staniewski z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

 

Więcej informacji na temat serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej Mońki znaleźć można na www.msm-monki.pl.

 

Informacje o firmie:

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.

Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Więcej informacji:www.msm-monki.pl

Biuro prasowe MSM Mońki


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę