EMBED Polska jest znaczącym producentem ziemniaków w Europie. W 1999 r. poziom ich produkcji (19 926,7 tys. ton) odpowiadał w przybliżeniu produkcji w Niemczech (11 077 tys. ton) i Holandii (8 200 tys. ton) łącznie. Jeśli przyrównać średnią produkcję ziemniaków w Polsce w latach 1991-99 wynoszącą 24 524 tys. ton do produkcji ziemniaków w UE-15 w roku 1999 (47 712 tys. ton) okazałoby się, że odpowiadałaby ona około 51% produkcji unijnej. W stosunku do potencjału produkcyjnego Polska zawsze eksportowała niewiele ziemniaków i ich przetworów. Aż około połowy produkowanych ziemniaków wykorzystuje się w gospodarstwach na spasanie. W latach 1997 i 1999 zbiory ziemniaków spadły po raz pierwszy w historii powojennej Polski poniżej 21 000 tys. ton (20 775 tys. ton i 19 927 tys. ton).
Produkcja ziemniaków w Polsce jest bardzo rozdrobniona. W wielu gospodarstwach ziemniaki są uprawiane na potrzeby gospodarstwa, a na rynek kierowane są jedynie okazjonalnie pojawiające się nadwyżki (w 1999 r. skupiono tylko 2,8% produkcji). Niewielka skala produkcji uniemożliwia opłacalne stosowanie nowoczesnych, bardziej racjonalnych technologii uprawy. W rezultacie ziemniaki uprawiane są ekstensywnie, w oparciu o środki pochodzące wyłącznie z własnego gospodarstwa, a poziom agrotechniki jest niski. Pogłębia to dodatkowo kryzys w produkcji sadzeniaków. Efektem tego są niskie plony ziemniaków, w latach 1993-99 oscylujące w granicach 136 dt /ha do 206 dt /ha. Dla porównania w UE są kraje, które w 1999 r. osiągnęły prawie dwukrotnie wyższe plony: Belgia (450 dt /ha), Holandia (448 dt /ha), Wielka Brytania (400 dt /ha), Dania (389 dt /ha).
Produkcja ziemniaków w Polsce i UE w 1999 r. (mln ton)
Plony ziemniaków w Polsce i UE w 1999 r. (mln ton)
* dane z 1998
Źródło: SAEPR FAPA