Dyrektywa ta ma charakter szczegółowy, składa się z IV rozdziałów oraz czterech aneksów.
W tym rozdziale podane są m.in. definicje mleka surowego, mleka przeznaczonego do produkcji wyrobów mleczarskich, pasteryzacji i termizacji mleka, punktu skupu, ośrodka standaryzacji mleka i inne. W rozumieniu prezentowanej dyrektywy "wprowadzenie na rynek" to zmagazynowanie lub wystawienie z zamiarem sprzedaży, oferta sprzedaży, dostarczenie lub jakikolwiek inny sposób rozlokowania mleka do sprzedaży. W tym rozdziale "gospodarstwo produkcyjne" określone jest jako wyznaczone miejsce, w którym utrzymywana jest jedna lub więcej krów, bawolic, kóz czy owiec.
Punkt 1 mówi, że mleko wprowadzone na rynek musi pochodzić z gospodarstw
zarejestrowanych.
Według postanowień art.3 mleko surowe nie może być stosowane do produkcji
mleka pitnego oraz wyrobów mleczarskich o ile nie spełni następujących
wymagań:
Art.10 stanowi, że w gospodarstwach produkcyjnych i zakładach przetwórczych, w których inspekcje wykażą niezgodność z zasadami higieny lub napotkają na trudności w przeprowadzaniu kontroli możliwe jest wydanie decyzji o ograniczeniu lub czasowym zawieszeniu produkcji. Jeśli osoby odpowiedzialne za jakość zdrowotną produkcji nie usuną niedociągnięć w określonym czasie władze wycofają pozwolenie na produkcję.
Zgodnie z art.13 zwierzęta w gospodarstwach produkcyjnych poddawane są regularnej
kontroli. Jeśli istnieją podstawy do podejrzeń, że wymagania zdrowotności zwierząt
nie są spełnione, władze kontrolują ogólny stan zdrowotności zwierząt mlecznych
i jeśli to się okaże konieczne przeprowadza się dodatkowe badania. Kontrole
weterynaryjne muszą być regularne a o ich częstotliwości decyduje ocena ryzyka
występującego w danym gospodarstwie produkcyjnym.
Art. 15 stanowi, że jeśli w badanym mleku i produktach mlecznych wykryte zostaną
śladowe postaci chemiczne (antybiotyki, sulfonamidy, inne środki przeciwbakteryjne
i inne zanieczyszczenia) przekraczające dopuszczalne normy, mleko i produkty
z niego uzyskane nie mogą być dopuszczone do konsumpcji.
W tym rozdziale uregulowane są warunki sanitarne importu mleka i produktów mlecznych do Unii. Wynika z nich m.in., że do obrotu na rynkach Unii mogą być dopuszczone tylko produkty pochodzące ze skontrolowanych przez kompetentnych inspektorów zakładów, na mocy ich decyzji o spełnieniu wszelkich wymagań higienicznych i zdrowotnych. Specjaliści Komisji oraz Krajów Wspólnoty będą przeprowadzali inspekcje w zakładach, aby potwierdzić, że przedstawione przez kraj nie należący do Wspólnoty warunki pozyskiwania mleka, produkcji i wprowadzania go na rynek mogą być traktowane jako równoważne ze stosowanymi w Unii.
Ten rozdział zawiera wytyczne dla organizowania i wyznaczania laboratoriów do wykonywania analiz i badań mleka i wyrobów mlecznych.
Wymagania odnośnie odbioru surowego mleka w zakładach obróbki i/lub przetwórstwa mleka.
Aneks A składa się z czterech rozdziałów.
(Wymagania odnośnie zdrowotności zwierząt są uzupełnione o wymagania dla owiec i kóz).
Pomieszczenia przeznaczone do przechowywania mleka powinny być wyposażone w odpowiednie urządzenia chłodnicze, zabezpieczone przed robakami i oddzielone od pomieszczeń, w których przebywają zwierzęta.
Przywołuje się wszystkie wymagania dyrektywy 89/362/EEC dotyczącej ogólnych warunków higieny w gospodarstwach produkujących mleko (opisana w punkcie 3).
Ponadto ustala się co następuje:
A. Higiena udoju:
B. Higiena pomieszczeń, wyposażenia i narzędzi:
C. Higiena personelu:
D. Higiena produkcji:
W celu uniknięcia dodawania wody do surowego mleka stosuje się procedury kontrolne (regularne badania temperatury zamarzania mleka pochodzącego z każdej jednostki produkcyjnej):
A. Surowe mleko krowie.
Ilość bakterii w mleku przy 300C (w 1 ml) |
do 100 000 (a) |
Ilość komórek somatycznych (w 1 ml) |
do 400 000 (b) |
(a) średnia geometryczna obliczana na przestrzeni dwóch miesięcy, przy pobieraniu co najmniej dwóch próbek na miesiąc,
(b) średnia geometryczna obliczana na przestrzeni trzech miesięcy, przy pobieraniu co najmniej jednej próbki miesięcznie (w przypadku znacznych różnic sezonowych w produkcji, zasady obliczania wyników reguluje art. 31 niniejszej dyrektywy).
Ilość bakterii w mleku przy 300C |
do 100 000 (a) |
Ilość komórek somatycznych |
do 400 000 (b) |
(a) jak wyżej
(b) jak wyżej
zawartość Staphylococcus aureus (gronkowca złocistego) w 1 ml:
n = 5, m = 500, M = 2000, c = 2gdzie:
n - liczba jednostek próbki wchodzących w skład próbki ogólnej,
m - wartość progowa określająca liczbę bakterii, wynik uznaje się za zadawalający,
jeżeli liczba bakterii we wszystkich próbkach jednostkowych próbki nie
przekracza wartości m,
M - maksymalna liczba bakterii, wynik uznaje się za niezadowalający, jeżeli liczba
bakterii w jednej lub kilku jednostkach próbki ogólnej ma wartość M lub więcej,
c - liczbe jednostek próbki, w których ilość bakterii mieści się w granicach od m do
M, przy czym próbka jest uznana za zadawalającą jeżeli liczba bakterii w innych
próbkach jednostkowych wynosi m lub mniej.
Obliczanie wg tego wzoru oznacza, że liczba komórek gronkowca złocistego na
5 badanych próbek 1 mililitrowych, tylko w 2 może wynosić w granicach 100 -
500, a w każdej pozostałej nie może przekroczyć 100.
Dodatkowo, mleko surowe musi być wolne od salmonelli (w żadnej z 5 próbek
mleka o wielkości 25 ml salmonella nie może być wykryta).
Część B zawiera wymagania do mleka bawolego.
Część C zawiera wymagania dla mleka koziego i owczego.
Podano także dopuszczalne w mleku surowym ilości substancji farmakologicznych:
Wymagania zawarte w omawianej dyrektywie w odniesieniu do normy obowiązującej
od 1.01.1998 roku w Polsce są bardziej rygorystyczne.
PN - A - 86002 "Mleko surowe do skupu" odpowiada wymaganiom dyrektywy
w zakresie ogólnej liczby drobnoustrojów i zawartości komórek somatycznych dla
mleka klasy ekstra i klasy I. W Polsce dopuszcza się do skupu mleko klasy II
i III, które jednak nie spełnia wymagań obowiązujących w UE. Istotną zmianę
w stosunku do poprzednio obowiązujących przepisów stanowi określenie temperatury
mleka przyjmowanego do skupu - nie może ona przekroczyć 80C.
Osiągnięcie jakości określonej w dyrektywie UE dla mleka surowego jest możliwe przy przestrzeganiu opisanych wyżej zasad higieny przy udoju, przelewaniu i transporcie. W Polsce w tym zakresie stosuje się tradycyjną, ostateczną kontrolę jakości (badanie jakości wyprodukowanego już mleka), podczas gdy w UE zapewnienie jakości obejmuje etapy poprzedzające sprzedaż surowca.
W kolejnych załącznikach dyrektywy omawiane są wymagania dla warunków zatwierdzania zakładów obróbki mleka i zakładów przetwórczych, ogólne zasady higieny w zakładach przetwórczych, specjalne wymagania odnośnie rejestracji zlewni, szczególne wymagania odnośnie rejestracji punktów standaryzacji mleka, szczególne wymagania odnośnie zatwierdzania zakładów obróbki i zakładów przetwórczych, zasady higieny w odniesieniu do zabudowań, urządzeń i personelu zakładów przetwórczych, wymagania odnośnie produkcji mleka poddawanego obróbce termicznej i wyrobów mlecznych, kryteria mikrobiologiczne dotyczące wyrobów mlecznych i mleka pitnego, pakowanie, oznakowanie i etykietowanie, wymagania dla magazynowania i transportu, zasady kontroli sanitarnej i nadzoru nad produkcją.
Źródło: "Rynek rolny w świetle wymogów Unii Europejskiej" pod red. J. Małysza i T. Trziszki