Program SAPARD ma pomóc m.in. w restrukturyzacji przedsiębiorstw. Chodzi o zwiększenie ich konkurencyjności oraz dostosowanie do norm Unii Europejskiej dotyczących przetwórstwa artykułów pochodzenia zwierzęcego, warzyw i owoców. Co ważne, o uzyskanie tego rodzaju wsparcia przedsiębiorcy mogą ubiegać się kilkakrotnie w czasie trwania realizacji programu.
SAPARD to skrót angielskiej nazwy Special Accession Programme for Agriculture
and Rural Development, czyli Specjalny Program Akcesyjny dla Rozwoju Rolnictwa i
Obszarów Wiejskich. Ma on na celu – jak wskazuje jego nazwa – rozwój i poprawę
sytuacji gospodarczej w rolnictwie. Komisja Europejska podjęła decyzję o
przekazaniu Polsce zarządzania pomocą w ramach SAPARD, co oznaczało formalne
rozpoczęcie realizacji programu 2 lipca 2002 r. – O pomoc w ramach programu
SAPARD może ubiegać się każdy rolnik, gmina czy grupa producentów. Wkład ze
strony Unii Europejskiej i polskiego budżetu może wynieść nie więcej niż 75
proc. wydatków. Pozostałe 25 proc. środków musi stanowić wkład własny jednostek
starających się o pieniądze – powiedziała „Gazecie Prawnej” Sabina
Moczko-Wdowczyk, doradca podatkowy w kancelarii Roedl Audit Sp. z o.o., Oddział
we Wrocławiu – Grupa Rödl & Partner. Jak wyjaśniła, zgłoszone projekty
dzielone są na dwie grupy: w przypadku projektów zwiększających dochody
(modernizacja zakładu, rozpoczęcie działalności agroturystycznej) pomoc wyniesie
maksymalnie 50 proc. kosztów. W grupie projektów nie zwiększających dochodów
pomoc może przekroczyć 50 proc. dochodów.
Siedem kierunków
działań
Dla Polski w ramach programu SAPARD na lata 2000-2006
wybrane zostały następujące kierunki działania:
Działanie
1 – poprawa przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych i rybnych, w
ramach którego planuje się wspieranie przetwórstwa produktów pochodzenia
zwierzęcego oraz owoców i warzyw z uwzględnieniem wsparcia dla grup
producenckich;
Działanie 2 – inwestycje w
gospodarstwach rolnych, gdzie przewidziano wsparcie modernizacji gospodarstw
specjalizujących się w produkcji mleka i zwierząt rzeźnych oraz inwestycji
zapobiegających zanieczyszczaniu środowiska w wyniku prowadzenia działalności
rolnej;
Działanie 3 – rozwój i poprawa infrastruktury
obszarów wiejskich; wsparcie inwestycji z zakresu podstawowych elementów
infrastruktury technicznej;
Działanie 4 – różnicowanie działalności
gospodarczej na obszarach wiejskich, działanie mające na celu wzmocnienie
polityki państwa na rzecz rozwoju rynku pracy na wsi poprzez wsparcie: tworzenie
źródeł dodatkowego dochodu w gospodarstwach rolnych, tworzenie miejsc pracy poza
rolnictwem na obszarach wiejskich oraz rozbudowa publicznej infrastruktury
turystycznej na wsi;
Działanie 5 – dotyczące zagadnień
rolno-środowiskowych, ostateczna wersja zakresu działań jest obecnie
opracowywana;
Działanie 6 – szkolenia zawodowe w
zakresie poprawy jakości produkcji, wdrażania nowych technologii i metod
produkcyjnych oraz z zakresu prowadzenia działalności
gospodarczej;
Działanie 7 – pomoc techniczna, w ramach
której prowadzone będą działania zmierzające do zwiększenia efektywności
wdrażania, monitorowania i kontroli Programu SAPARD oraz dotarcia do
potencjalnych beneficjentów programu;
– Obecnie zbierane są wnioski w ramach działań 1, 2 i 3. W przypadku
działań 6 i 7 – „Szkolenia zawodowe” oraz „Pomoc techniczna”, zakończono
procedury przetargowe i trwa podpisywanie umów z wykonawcami projektów –
wyjaśnił „GP” Leszek Patrzek z kancelarii Roedl Audit Sp. z o.o., Oddział we
Wrocławiu – Grupa Rödl & Partner.
Przetwórstwo i
marketing
Projekty w ramach tego segmentu dotyczą
restrukturyzacji przedsiębiorstw. Chodzi o zwiększenie ich konkurencyjności oraz
dostosowanie do norm Unii dotyczących przetwórstwa artykułów pochodzenia
zwierzęcego, warzyw i owoców.
– Z możliwości tej mogą skorzystać
przedsiębiorstwa rolno-spożywcze oraz grupy producentów rolnych. O uzyskanie
pomocy można ubiegać się kilkakrotnie w czasie trwania programu – wyjaśniła
Sabina Moczko-Wdowczyk. Jak podkreśliła, program ten obejmuje dwie grupy
dotacji.
Pierwsza dotyczy wspierania restrukturyzacji przetwórstwa
i poprawy marketingu artykułów pochodzenia zwierzęcego:
• maksymalny
poziom pomocy może sięgać do 50 proc. kwalifikowanych kosztów,
• wysokość
pomocy finansowej przyznanej w okresie trwania programu jednemu zakładowi nie
może łącznie przekroczyć 6 mln zł,
• dodatkowo zakładowi może zostać
przyznana pomoc finansowa w wysokości 1,1 mln na inwestycje dokonywane na rzecz
grup producentów rolnych; grupy producentów rolnych, rybnych i ich związki mogą
także samodzielnie ubiegać się o pomoc w łącznej wysokości do 1,1 mln zł dla
każdej grupy albo ich związku,
• podmiot może ubiegać się o przyznanie pomocy
finansowej kilkakrotnie w okresie trwania programu,
• wysokość pomocy
finansowej, o którą ubiega się na realizację danego projektu, nie może być
niższa niż 125 tys. zł.
Druga grupa dotacji ma na celu wspieranie
restrukturyzacji przetwórstwa i poprawy marketingu owoców i warzyw:
•
maksymalny poziom pomocy może sięgać 40 proc. zakwalifikowanych kosztów, jednak
nie więcej niż 1,1 mln zł na jeden zakład w okresie trwania programu,
•
dodatkowo zakładowi może zostać przyznana pomoc finansowa w wysokości 2,2 mln zł
na inwestycje dokonywane na rzecz grup producentów owoców i warzyw; grupy
producentów owoców i warzyw oraz ich związki mogą także samodzielnie ubiegać się
pomoc w łącznej wysokości do 2,2 mln zł dla każdej grupy lub każdego związku
grup,
• podmiot może ubiegać się o przyznanie pomocy finansowej
kilkakrotnie w okresie trwania programu,
• wysokość pomocy finansowej,
o którą ubiega się producent na realizację danego projektu, nie może być niższa
niż 125 tys. zł.