Minister rolnictwa Wojciech Olejniczak poinformował w czwartek w Sejmie, że 121 zakładów mięsnych i 49 mleczarskich spełnia przepisy Unii Europejskiej, czyli będzie mogło wysyłać swoje produkty do krajów wspólnoty.
Minister rolnictwa Wojciech Olejniczak przedstawił w czwartek w Sejmie
informację w sprawie stanu przygotowań polskich służb weterynaryjnych oraz
zakładów przetwórstwa mięsnego, rybnego i mleczarskiego do wymogów sanitarnych i
weterynaryjnych Unii Europejskiej.
Komisja Europejska wspólnie ze stroną
polską ustaliły, że wszystkie zakłady branży mięsnej będą podzielone na cztery
grupy pod względem dostosowania do wymogów przepisów unijnych.
W grupie A
są zakłady dostosowane już do wymogów unijnych. Grupa B1 - to firmy, które
zadeklarowały dostosowanie się do wymogów unijnych do dnia akcesji. W B2 są
zakłady, które wystąpiły o okres przejściowy na dostosowanie się i C - to
przedsiębiorstwa, które zrezygnowały z dostosowania się do
wymogów.
Według stanu na 15 października tego roku, w tej grupie jest 66
tzw. zakładów mięsa czerwonego spośród 3 tys. 295 firm z tej branży. Do
kategorii A zaklasyfikowano też 55 zakładów mięsa białego spośród 455 firm. Z
kolei w sektorze mleczarskim na 413 zakładów 49 jest w grupie A.
Z
informacji przedstawionej przez Olejniczaka wynika, że 1444 zakładów mięsa
czerwonego musi spełniać wymogi unijne do dnia akcesji. Z branży mięsa białego
do 1 maja 2004 roku dostosować się musi 178, a w branży mleczarskiej - 112
zakładów.
Olejniczak zapewnił też posłów, że Inspekcja Weterynaryjna jest
przygotowana do stosowania tzw. systemu szybkiego przekazywania informacji o
przesyłkach zwierząt i towarów.
"Serwer krajowy jest technicznie
przygotowany do odbioru powiadomień pochodzących z państw członkowskich i
przechowywać te powiadomienia dla powiatowych inspektoratów i przekazywać je do
powiatowych inspektoratów weterynarii" - mówił Olejniczak.