Tradycyjna metoda wytwarzania kompostu w warunkach tlenowych polega na częstym odwracaniu pryzmy kompostowej, tak żeby była ona dobrze napowietrzona. Działanie to przyspiesza proces rozpadu, a odpadki organiczne w ciągu jednego sezonu rozkładają się do tego stopnia, że powstaje z nich czarna próchnica, która jeśli kompost jest udany ma zdrowy zapach ziemi leśnej.
Cechą charakterystyczną tego procesu są duże straty energii cieplnej. Podczas rozkładu materii organicznej powstają różne gazy, takie jak dwutlenek węgla, metan i inne, które uchodzą do atmosfery. Ponadto, ze stosunkowo dużej ilości odpadków powstaje dość mała ilość próchnicy, co jest niekiedy nawet pożądane z uwagi na konieczność jak najpełniejszej utylizacji szczątków organicznych. Podobnego rzędu zmniejszenie ilości odpadów można byłoby osiągnąć przez spalanie. W gruncie rzeczy proces rozkładu materii organicznej w warunkach tlenowych jest procesem spalania. W czasie kompostowania temperatura wewnątrz pryzmy przekracza niejednokrotnie 70 oC, co powoduje śmierć
wszystkich znajdujących się tam mikroorganizmów, niestety również tych pożytecznych.
Proces kompostowania materii organicznej przy wykorzystaniu EM-BOKASHI przebiega zupełnie inaczej.Bokashi jest produktem, który powstaje w wyniku fermentacji materii organicznej przeprowadzanej przez mikroorganizmy. Słowo bokashi pochodzi z języka japońskiego i oznacza dokładnie sfermentowany materiał organiczny.
Otrzymane EM bokashi, (inaczej mówiąc EM kompost) należy traktować jako nawóz gotowy do użyźniania gleby pamiętając o tym, ze po rozrzuceniu należy go przyorać lub przykopać.
Ponieważ EM kompost ma bardzo kwaśny odczyn, po wprowadzeniu go do gleby należy
odczekać do 2 tygodni na to aby mikroorganizmy spowodowały jego całkowity rozkład w glebie i przetworzenie materiału do pH około 7.
Odpadki kuchenne i innego rodzaju szczątki organiczne należy umieścić w dość szczelnie zamykanym pojemniku (może to być dowolny, mniej lub bardziej hermetyczny pojemnik lub nawet worek) i jak najwcześniej zaszczepić EM-BOKASHI. Najlepiej kolejne warstwy odpadków przesypywać cienką warstwą EM-BOKASHI. Wypełniony pojemnik należy pozostawić w zamknięciu na 10-14 dni (w zależności od temperatury), aż zawartość całkowicie sfermentuje. Ponieważ jest to proces fermentacji porównywalny z kiszeniem warzyw, mówi się także o kwaszeniu. Charakterystycznymi objawami potwierdzającymi prawidłowy przebieg procesu są charakterystyczny kwaśny zapach, nieco podobny do zapachu kiszonej kapusty oraz niekiedy pojawiająca się biała pleśń.
Przefermentowane w ten sposób odpadki można zakopać w ziemi albo przechowywać do 6 miesięcy w szczelnym pojemniku. W glebie mikroorganizmy dominujące w EM nadają kierunek, który podchwytują inne mikroorganizmy glebowe. Przetwarzając szczątki organiczne szybko się mnożą, produkując przy tym witaminy, enzymy i inne substancje odżywcze dla roślin. W lecie już po 6-8 tygodniach z nawozu powstaje piękna, czarna próchnica, w której bytuje całe mnóstwo dżdżownic, innych żyjątek glebowych i oczywiście ogromne ilości mikroorganizmów. Taka gleba charakteryzuje się, co należy podkreślić szczególnie wyraźnie, niezwykle wysokim poziomem antyutleniaczy, dzięki czemu nie dopuszcza do rozwoju chorób roślin.
7045231
1