Jest wielu, którzy stosują niewysokie dawki nawozów sztucznych, często tylko
pogłównie azotowe. W okresie wegetacji wykonują jeden zabieg przeciwko chwastom
korzystając z chemicznych środków ochrony roślin oraz zwalczają stonkę
ziemniaczaną. Są to z punktu praktycznego niewielkie, wręcz śladowe ilości
agrochemii. Takie gospodarstwa uzyskują plony w porównaniu do gospodarstw
intensywnie prowadzonych znacznie niższe. Ale jeśli takich środków używają - nie
mogą określać swoich płodów jako ekologiczne, a więc i nie mogą na rynku
żywności być wyłączone z rynku masowego żywności, szczególnie, gdy odnieść je do
konkurencji z produktami importowanymi. W wyniku tego są bez szans na
uzyskiwanie odpowiednich dochodów z tytułu sprzedaży żywności potocznie
nazywanej "tradycyjną, wiejską", która może charakteryzować się wyższymi
walorami smakowymi, zawierać mniej pozostałości po środkach agrochemicznych w
porównaniu do tej z intensywnej produkcji.
Aby produkty żywnościowe
określić jako ekologiczne w gospodarstwie nie wolno stosować żadnych środków
agrochemicznych. Można i należy je zastąpić środkami naturalnymi. Jest to
początek drogi do uzyskania statusu gospodarstwa ekologicznego. Zmiany te
przeprowadza się stopniowo w okresie tzw. przestawiania. Polegają one m.in. na
zastosowaniu odpowiedniego następstwa roślin, bardziej starannej agrotechnice,
racjonalnym wykorzystaniu nawozów organicznych, wprowadzeniu poplonów, a w
produkcji zwierzęcej stosowaniu pasz i dodatków naturalnych.
Aby uznać
gospodarstwo za ekologiczne musi ono być kontrolowane zgodnie z Ustawą o
rolnictwie ekologicznym (Dz.U. Nr 38 z 2 maja 2001 r.), która weszła w życie 3
listopada 2001 r. Ustawa dostosowuje prawo polskie do prawa obowiązującego w
Unii Europejskiej: Rozporządzenia Rady EWG Nr 2092/91 w sprawie rolnictwa
ekologicznego oraz znakowania jego produktów uzupełnionego w zakresie produkcji
zwierzęcej Rozporządzeniem Rady EC Nr 1804/99. Uznanie przez Komisję Europejską
zgodności systemu kontroli w naszym kraju z systemem obowiązującym w UE jest
warunkiem wpisania Polski na listę krajów trzecich. Ułatwi to wprowadzanie
polskich produktów z krajowymi certyfikatami na rynki krajów UE.
Zadaniem
kontroli jest porównanie stosowanych metod, środków produkcji oraz warunków
utrzymania zwierząt do kryteriów rolnictwa ekologicznego. Ustawa ma charakter
obligatoryjny, co oznacza, że każdy podmiot zamierzający oznakować oferowaną
żywność jako produkt rolnictwa ekologicznego musi poddać swoją produkcję
kontroli i posiadać certyfikat potwierdzający ekologiczny ich
charakter.
Kontroli podlega gospodarstwo od okresu przestawiania.
Wiąże się to z koniecznością udowodnienia przejścia takiego okresu,
gdyż są stosowane dopłaty do:
Dlatego też z chwilą podjęcia decyzji o przejściu na gospodarowanie
metodami ekologicznymi rolnik zgłasza się do wybranej jednostki kontrolnej w
rolnictwie ekologicznym.
Tabela zawiera wykaz czynności i terminy ich
wykonania na "drodze" uzyskania certyfikatu na gospodarstwo i produkty z niego
pochodzące.
Krótko mówiąc - z chwilą zgłoszenia się do wybranej jednostki
kontrolnej rolnik jest "prowadzony" przez tę jednostkę pod kątem
formalno-prawnym w zakresie kontroli i jej dofinansowania oraz uzyskania dotacji
do upraw ekologicznych.
Atestację gospodarstw ekologicznych wprowadzili
oddolnie sami rolnicy z potrzeby uwiarygodnienia konsumentom jakości
ekologicznej produktów. W Polsce taką działalność zapoczątkowało Stowarzyszenie
Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND (rok założenia 1989). Dzięki
kilkunastoletniej działalności członków, rolników ekologicznych logo tego
Stowarzyszenia jest znanym znakiem handlowym na rynku żywności w Polsce i za
granicą.
Więcej wiedzy, informacji w zakresie gospodarowania
ekologicznego można uzyskać u doradców Wojewódzkiego Podlaskiego Ośrodka
Doradztwa Rolniczego.
Program kontroli eko-rolniczych
Kto |
Co robi |
Kiedy |
Rolnik |
Zgłasza swoje zainteresowanie rolnictwem ekologicznym i
prosi o odnośne informacje. Można je przesłać listem, faxem, np. w takiej
formie: Zainteresowany przestawianiem gospodarstwa na rolnictwo
ekologiczne proszę o przesłanie informacji dotyczących kryteriów produkcji
oraz trybu i warunków kontroli warunkujących uznanie gospodarstwa za
przestawiające się na rolnictwo ekologiczne. |
W dowolnym terminie |
Jednostka Kontrolna |
Rejestruje gospodarstwo oraz wysyła rolnikowi niezbędne
informacje oraz kartę zgłoszenia |
W ciągu miesiąca |
Rolnik |
Odsyła wypełnioną kartę zgłoszenia do jednostki
kontrolnej |
W dowolnym terminie |
Jednostka Kontrolna |
Wysyła rolnikowi umowę w sprawie przeprowadzenia
kontroli wraz z informacjami o: trybie i terminie uiszczenia opłaty za
nią, wysokości dotacji eko-rolniczych, i in. |
Do 10 maja |
Rolnik |
Przesyła podpisaną umowę w sprawie kontroli do jednostki
kontrolnej, wraz z mapką geodezyjną gruntów własnych, i dzierżawionych
/odrys geodezyjny; jednocześnie opłaca kontrolę. |
Do końca maja |
Jednostka Kontrolna |
Inspektor (z 2-3 dniowym wyprzedzeniem) zapowiada wizytę
kontrolną. |
Do końca lipca |
Rolnik |
Uczestniczy w inspekcji; jeśli nie może - wskazuje inną
osobę z rodziny (pracownika). | |
Rolnik + inspektor |
Dokonują lustracji pól i obiektów gospodarstwa, analizy
dokumentacji (księga gospodarstwa, zapisy działań, faktury zakupu środków
do produkcji, pasz, leków). Stan gospodarstwa jest zapisywany w protokole
z inspekcji podpisywanym przez inspektora i rolnika. | |
Jednostka Kontrolna |
Po dokonaniu analizy dokumentacji kontrolnej podejmują
decyzję o nadaniu statusu gospodarstwu: certyfikat, II lub I rok
przestawiania, ewentualnie odmowa i wystawia dokumenty informujące o
statusie gospodarstwa (w okresie przestawiania - zaświadczenia,
przestawionym - certyfikaty). |
W sierpniu |
Wysyła rolnikom poświadczony formularz wniosku o dotacje
eko-rolnicze. |
We wrześniu | |
Rolnik |
Uzupełniony wniosek o dotacje składa we wskazanej
instytucji płatniczej. |
Do 30 września |