MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny masła w UE spadają

21 lutego 2017
Ceny masła w UE spadają

Od drugiej połowy dziesiątego miesiąca 2016 roku ceny masła w UE utrzymywały się na kursie wzrostowym. Tendencja ta, choć osłabiona, notowana była jeszcze na przełomie lat 2016 i 2017. Druga połowa stycznia bieżącego roku przyniosła jednak spadki cen masła w UE, które notowane są także w lutym.

W dniu 5 lutego 2017 roku średnia ważona cena masła w Unii Europejskiej wynosiła 4,17 EUR/kg i była o 1,93% niższa niż przed miesiącem. W lutym unijne ceny masła wciąż znajdowały się znacznie powyżej poziomu z analogicznego okresu 2016 roku, w dniu 05.02.2017 r. różnica ta wynosiła 51%. W analizowanym okresie jeszcze niższe niż średnio w UE były ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem we Wspólnocie pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego (za Niemcami, Francją i Irlandią). W dniu 5 lutego 2017 roku jego ceny spadły w skali miesięcznej do poziomu 3,87 EUR/kg, a więc były o 6,97% niższe niż przed miesiącem (w ujęciu PLN odnotowano 11,8% zniżkę w skali miesięcznej do 16,07 PLN/kg). Stawki te były o niemal 57,1% wyższe od ceny interwencyjnej ale o 7,2% niższe od średniej ważonej dla całej UE.

Tłuszcz mleczny z Polski był w tym okresie zatem znacznie bardziej konkurencyjny niż jeszcze przed miesiącem, gdy osiągał wyższe ceny niż przeciętnie w UE. Na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny masła na początku lutego 2017 roku utrzymywały się na poziomie wyższym niż w Polsce. Na rynku największego unijnego producenta, ceny omawianego przetworu mlecznego w dniu 5 lutego 2017 r. osiągnęły poziom 4,05 EUR/kg, czyli były na poziomie 0 6,9% niższym niż przed miesiącem. W przypadku innego potentata–Holandii, również zaobserwowano zniżkę w skali miesięcznej. Tu dnia 5 lutego 2017 r. średnia cena masła wynosiła 3,97 EUR/kg. W przypadku Niemiec, ceny masła na początku drugiego miesiąca 2017 r. były o 50% wyższe niż przed rokiem, w Holandii natomiast o ponad 52,1%.

Spadki cen masła w UE są konsekwencją poprawiającej się pogody w Europie i stopniowego sezonowego przesunięcia głównego obszaru produkcji z półkuli południowej do północnej. Zbliża się szczyt produkcji, który na północy zwykle ma miejsce w maju.

Ponadto wielu czołowych importerów artykułów mleczarskich, w tym masła, zaopatrzyło się w wystarczające zapasy w poprzednich miesiącach, w związku z czym w styczniu i w lutym na globalnym rynku mleczarskim obserwowana jest znikoma aktywność w handlu zagranicznym. W związku z takim stanem rzeczy produkcja mleka i przetworów mlecznych w UE rośnie, popyt jest stabilny a w konsekwencji ceny masła zniżkują.

Obecnie średnia cena tony masła z Unii jest na niższym poziomie niż w USA (u jednego z największych konkurentów Wspólnoty)–o 5,5%. Na niższym niż średnio w UE poziomie utrzymują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), w przeliczeniu ok. 4,11 EUR/kg. Na dzień 5 lutego 2017 r. w ramach publicznej interwencji nie składowano masła. Natomiast w ramach programu prywatnego magazynowania (PSA), w ubiegłym roku do końca września (gdy zakończono skup interwencyjny) do składów dostarczono 143,59 tys. ton masła. Popularność tego programu rosła ze względu na to, że ceny rynkowe w wielu krajach UE w I kwartale 2016 r. spadły poniżej ceny interwencyjnej. W późniejszym okresie w związku z rosnącymi cenami do składów dostarczane były niewielkie ilości masła. Instrument ten największym zainteresowaniem cieszył się w Holandii (61,39 tys. ton), Niemczech (24,87 tys. ton) i Francji (23,05 tys. ton).

W Polsce do składów w ramach programu dostarczono 4,33 tys. ton masła. W całym 2015 roku w ramach programu prywatnego magazynowania do składów dostarczono łącznie 141,37 tys. ton masła (w Polsce 0,55 tys. ton), czyli ponad sześcioipółkrotnie więcej niż w 2014 r.

Według najnowszych danych KE, zwyżkujące od drugiego kwartału 2016 r. ceny masła mają swoje odzwierciedlenie w produkcji mlecznego tłuszczu w UE. W ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2016 roku była ona na poziomie o 3,7% wyższym od tego z analogicznego okresu 2015 roku. W Polsce w okresie tym odnotowano ponad 9,3% wzrost do 185,9 tys. ton. Jeszcze dynamiczniej rozwija się eksport masła poza UE. Tu po dwunastu miesiącach 2016 roku notowany jest aż 20% wzrost.

AB FAMMU/FAPA na podst. danych: MR, AMI ZMB, DairyCo,


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę