Według najnowszych, opublikowanych 2.06.2017 r., danych GUS o konsumpcji żywności w gospodarstwach domowych, w 2016 r. spożycie masła w gospodarstwach domowych w przeliczeniu na jedną osobę zwiększyło się o 7,7% do 3,36 kg rocznie podczas gdy spożycie margaryny i innych twardych tłuszczów roślinnych obniżyło się w tym okresie o 6,4% do 4,20 kg na osobę rocznie. Należy dodać, że obserwowany w 2016 r. poziom spożycia masła w gospodarstwach domowych był najwyższy od 2009 r - pisze w raporcie Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Agro.
Wzrost konsumpcji masła odnotowano we wszystkich podstawowych grupach społeczno-ekonomicznych, w tym najbardziej dynamicznie zwiększyło się ono w gospodarstwach rolników - o 8,3%. Mimo to, poziom spożycia masła w tej grupie był o 7,1% niższy od spożycia tego produktu w gospodarstw domowych ogółem.
Najwyższym poziomem spożycia masła charakteryzowały się gospodarstwa domowe emerytów i rencistów, które na jedną osobę w 2016 r. konsumowały 4,68 kg tego produktu, tj. o 5,4% więcej niż w 2015 r.
Mimo iż w grudniu 2016 r. ceny detaliczne masła w Polsce były o 16,7% wyższe niż w grudniu 2015 r., to średni poziom jego cen detalicznych w 2016 r. był o 0,8% niższy od obserwowanego w 2015 r. Warto dodać, że w tym samym okresie przeciętnie ceny detaliczne margaryny i innych tłuszczów roślinnych obniżyły w podobnym stopniu - o 1,1%.
Forum Mleczarskie