MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Bezcukrowa drożdżówka z SGGW

24 lutego 2017
Bezcukrowa drożdżówka z SGGW
Tłusty czwartek to trudny dzień dla osób na dietach, zwłaszcza cukrzyków. Kiedy wszyscy wokół licytują się, kto zjadł więcej lukrowanych i nadziewanych pączków, im nie pozostaje nic innego, jak tylko obejść się smakiem. Jest jednak szansa, że za rok osoby unikające w swojej diecie produktów o wysokim indeksie glikemicznym także będą miały swój przysmak. Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska i dr inż. Aleksandra Szydłowska z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW opracowały przepis na wyjątkową drożdżówkę, która w swoim składzie nie ma ani grama cukru, a do tego zawiera wartościowe dodatki prozdrowotne.

 

Pomysł stworzenia takiego produktu narodził się we wrześniu 2015 r., kiedy w życie weszło rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w szkołach i przedszkolach. Wprowadzono wówczas bardzo restrykcyjne zasady stosowania cukru i tłuszczu: żaden z obecnych na rynku wyrobów piekarsko-ciastkarskich nie spełniał wymogów. Pracownicy naukowi SGGW podjęli się zadania stworzenia smacznego i zdrowego produktu, który będzie zgodny z obowiązującym prawem. W międzyczasie weszło kolejne, już znacznie mniej rygorystyczne rozporządzenie. Nie spowodowało to jednak zatrzymania prac nad recepturą zdrowej drożdżówki. Bardzo prawdopodobne jest, że produkt opracowany w SGGW trafi do szkolnych stołówek i sklepików oraz do szerokiego grona konsumentów. Nowa receptura zostanie wkrótce zgłoszona do urzędu patentowego i być może znajdą się chętni przedsiębiorcy, którzy zajmą się produkcją i sprzedażą.

Bez cukru, a rośnie

Wyprodukowanie ciasta drożdżowego bez cukru było nie lada wyzwaniem. W tradycyjnej recepturze drożdże użyte do wyrabiania ciasta w procesie fermentacji alkoholowej zmieniają cukier na alkohol i dwutlenek węgla, który tworzy pęcherze gazu. Dzięki temu ciasto drożdżowe rośnie. Cukier w wyrobach ciastkarskich pełni rolę słodzącą, oddziałuje na smak i zapach produktu. Jest także składnikiem strukturotwórczym – wpływa na barwę ciasta, a także zmiany skrobi oraz białek podczas wypieku. Stąd też niezwykle trudne jest całkowite wyeliminowanie dodatku sacharozy z receptury ciast i zastąpienie jej w pełni innym składnikiem, przy utrzymaniu odpowiedniej jakości produktu – mówi Danuta Kołożyn-Krajewska.

Badaczki z SGGW poradziły sobie z tym problemem, zastępując cukier prebiotykiem – inuliną i dodając niewielką ilość mąki dyniowej. Dodanie inuliny sprawia, że ciasto wyrasta, a mąka dyniowa nadaje mu piękną barwę i jest źródłem karotenoidów, czyli cennych składników odżywczych.

Po wielu próbach została opracowana receptura bezcukrowej drożdżówki o niezbyt skomplikowanym składzie. Do jej wypieku potrzebne są: mąka pszenna, mąka dyniowa, drożdże instant, olej rzepakowy, całe jaja i ich żółtka, woda pasteryzowana, sól oraz naturalne aromaty (maślany i śmietankowo-waniliowy). Zaproponowano, aby nadziać bułkę nadzieniem z owoców bez dodatku cukru.

Ciasto przygotowane według tej receptury pięknie wyrasta i ma atrakcyjną barwę, ale pod jednym warunkiem. Surowe musi poleżeć w stałej temperaturze 30°C, najlepiej w przeznaczonej do tego cieplarce. Specjalnej obróbki wymaga także mąka – dobrze, gdy jest odpowiednio spulchniona, ocieplona i napowietrzona. Z tego też powodu drożdżówka najlepiej nadaje się do produkcji przemysłowej. W warunkach domowych efekt końcowy będzie nieco mniej zadowalający.

Czy to smakuje?

Odpowiednia wielkość i atrakcyjna barwa to w przypadku produktów spożywczych nie wszystko. Bardzo ważny jest także atrakcyjny smak. Jak smakuje taka bezcukrowa drożdżówka? Ci, którzy mieli okazje spróbować, mówią, że jest pyszna. Najważniejsze, że taką opinię o tym produkcie mają najbardziej wymagający konsumenci, czyli dzieci. W zamyśle autorek receptury zdrowe drożdżówki powinny trafić przede wszystkim do placówek wychowawczych. Mają szansę stać się także istotną pozycją na wciąż niewielkim rynku żywności dla cukrzyków i innych osób dbających o zdrową, niskokaloryczną dietę bogatą w jak najmniejsze ilości cukru i tłuszczu.


infowire.pl


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę