biogaz_09_2025

Wyhamował unijny eksport jaj spożywczych

19 lipca 2017
Wyhamował unijny eksport jaj spożywczych

Najnowsze unijne dane statystyczne wskazują na wyhamowanie eksportu jaj w skorupkach i produktów przetwórstwa przeznaczonych do spożycia przez ludzi na rynki krajów trzecich. Wyniki sprzedaży zagranicznej za I kwartał tego roku wskazywały bardziej optymistyczny scenariusz,  jednak dane analityczne za kwiecień, potwierdzają pogorszenie wyników eksportowych.

W okresie czterech miesięcy 2017 r. unijne podmioty zrealizowały wysyłki o łącznej wielkości  81 250 ton i w porównaniu r/r był to wynik niższy o około 1%.  W ujęciu asortymentowym, 60% wysyłek stanowiły przetwory jajeczne, a pozostałe 40% jaja w skorupkach.  W porównaniu do I kwartału 2016 r., poza albuminami,  spadek wywozu dotyczył wszystkich grup produktów.

W największym stopniu spadła sprzedaż poza granice UE jaj w skorupkach (-25%) oraz suszonych żółtek jaj (-31%). Odwrotne tendencje  notowane były w handlu albuminami jaj – zwiększony popyt na rynkach państw trzecich spowodował wzrost sprzedaży o blisko 50%.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę