W dniach 12-13 maja br. z wizytą w Pekinie przebywał sekretarz stanu Jacek Bogucki, będący w składzie oficjalnej delegacji Prezes Rady Ministrów RP, Beaty Szydło do Chińskiej Republiki Ludowej.
Wiceminister wziął udział w rozmowach bilateralnych premier Beaty Szydło z przewodniczącym ChRL Xi Jinpingiem oraz z premierem ChRL Li Keqiangiem.
Sekretarz stanu spotkał się także z wiceministrem Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny ChRL (AQSIQ) Li Yuanping, celem omówienia tematyki bezpieczeństwa żywności i dostępu polskich produktów rolno-spożywczych do rynku chińskiego. Spotkanie stanowiło podsumowanie rozmów technicznych nt. stanu prac nad polskimi wnioskami o otworzenie rynku ChRL/wznowienie importu z Polski wybranych towarów, prowadzonych pod przewodnictwem głównego lekarza weterynarii Pawła Niemczuka.
W trakcie wizyty odbyło się ponadto VII. posiedzenie Stałej Polsko-Chińskiej Grupy Roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa i gospodarki żywnościowej. W składzie polskiej delegacji, pod przewodnictwem wiceministra Boguckiego znaleźli się przedstawiciele departamentów merytorycznych MRiRW, GIW, ARR oraz PIWet-PIB. Stronie chińskiej, składającej się z reprezentantów Ministerstwa Rolnictwa ChRL, przewodniczył wiceminister rolnictwa Qu Dongyu.
Rozmowy dotyczyły aktualnych aspektów polsko-chińskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa oraz perspektyw rozwoju relacji, w tym w zakresie wymiany handlowej artykułami rolno-spożywczymi. Dyskutowano także kwestie współpracy ekspercko-naukowej, realizowanej w ramach, podpisanego w 2015 roku, Porozumienia między Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP a Ministerstwem Rolnictwa ChRL o współpracy w ramach Polsko-Chińskiego Centrum Nauki i Technologii Rolnej. Wiceminister Bogucki wyraził zadowolenie z postępów realizacji wspólnych projektów. Wskazał także na potrzebę osiągnięcia efektów handlowych podejmowanych działań i dalszą intensyfikację kontaktów, zarówno na szczeblu administracyjnym, jak i eksperckim.
Strona chińska postrzega Polskę jako ważnego partnera gospodarczego Chin. Podkreślono także zainteresowanie rozwojem relacji w formule wielostronnej – w ramach inicjatywy „Pasa i Szlaku” oraz formatu „16+1”.
Spotkania w Pekinie dają szansę m.in. na postęp w kwestii wznowienia eksportu z Polski do Chin mięsa drobiowego, jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych, jak również poszerzenie asortymentu polskich produktów drobiowych na rynku chińskim.
Strona chińska wyraziła wolę przeprowadzenia wizyty ekspertów chińskich w Polsce, celem kontynuacji dialogu w ramach prac polsko-chińskiej grupy eksperckiej w kontekście rozmów o wznowieniu eksportu polskiego mięsa wieprzowego na rynek chiński.
MRiRW