W swojej najnowszej krótkoterminowej prognozie Komisja Europejska spodziewa się znacznej poprawy wyników w unijnej kampanii cukrowniczej w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień). Areał buraków cukrowych w UE ma wzrosnąć w ujęciu rocznym o 6% do 1,576 mln hektarów (lub o 96 tys. ha).
Mimo wyraźnego zwiększenia powierzchni upraw w sezonie 2016/17, areał pod burakami będzie o 0,9% niższy od średniej pięcioletniej. Średnie plonowanie oceniono na 72,77 t/ha, czyli o 9% więcej w skali roku. Wobec średniej pięcioletniej uzysk korzeni z hektara będzie wyższy o 2%. Dzięki temu dynamicznie wzrosną zbiory buraków cukrowych, które w sezonie 2016/17 prognozowane są na 114,67 mln ton, czyli o 16% więcej w skali roku. Wobec średniej pięcioletniej wolumen zbiorów jest jednak niższy o 1%.
Komisja Europejska prognozuje, że unijna produkcja cukru w sezonie 2016/17 wzrośnie dynamicznie, o 18% do 17,6 mln ton (lub o 2,6 mln ton) w relacji rocznej. Całkowite zużycie cukru w UE ma obniżyć się o 2% do 19,4 mln ton, w tym o 3% do 17,2 na cele spożywcze. Na bioetanol ma zostać przetworzone 1,5 mln ton cukru (więcej o 100 tys. ton r/r).
Zapasy końcowe oceniono na 1,8 mln ton, czyli o 400 tys. ton więcej niż przed rokiem. To jednak dalej dość niski poziom. Eksport i import mają być stabilne. Powyższa prognoza KE zakłada normalne warunki pogodowe.
FAPA/FAMMU na podstawie KE