Ptak_Waw_CTR_2024

Jak znaleźć złoty środek?

25 września 2006

Za granicami o polskich tradycyjnych smakach mówi się coraz częściej i lepiej. Zachowanie i rozwijanie takiej produkcji wymaga jednak większej ilości pracy, gdyż jest to produkcja mało zmechanizowana.

Co się z tym wiąże za takie produkty trzeba więcej zapłacić. Znacznie mniej producenci i handlowcy żądają za wyroby produkowane metodami przemysłowymi. Ale wielkoprzemysłowa produkcja żywności to również wiele zagrożeń.

W tym programie skupimy się na problemach związanych z wielkimi fermami trzody chlewnej. Pierwsze przemysłowe fermy hodowlane koncentrujące dużą liczbę bydła i trzody chlewnej, zaczęły w naszym kraju powstawać w latach 70., kiedy to w Państwowych Gospodarstwach Rolnych rozwijano bezściołowy chów zwierząt.

Wcześniej nie było żadnych polskich doświadczeń dotyczących podstawowych problemów z tym związanych: lokalizacji ferm, utylizacji gnojowicy, zdrowotności zwierząt żyjących na tzw. rusztach.

Duża koncentracja produkcji stwarzała i nadal stwarza, trudności z odpowiednim zagospodarowaniem odpadów, a zwłaszcza gnojowicy. Przez wiele lat traktowana była ona jako ściek, później odpad, natomiast wraz z wejściem w życie ustawy Prawo ochrony środowiska i nowej Ustawy o odpadach w 2001 r., stała się nawozem naturalnym.

Jednak niewłaściwe zastosowanie tego nawozu może powodować dewastację gleby, zanieczyszczenie wód powierzchniowych i podziemnych. Inny problem związany z dużymi skupiskami zwierząt hodowlanych to uciążliwość takiego sąsiedztwa dla bliższych i dalszych siedzib ludzkich.

W 1999 roku Smithfield nabył polski Animex – państwowy koncern posiadający wiele byłych PGR-ów oraz dziewięć zakładów mięsnych eksportujących wędliny do USA. Wiadomo , że w USA koncern ten płaci największe kary za zanieczyszczanie środowiska.

Jednak, to co mimo kar było dopuszczalne na wielkich bezludnych przestrzeniach w USA, w żadnej mierze nie może mieć miejsca na gęsto zaludnionych terenach naszego kraju. Jak zatem pogodzić tanią produkcję niskie ceny, dobry smak i komfort mieszkania w pobliżu fermy zwierząt?


POWIĄZANE

18 lat edukacji konsumenckiej ✿ współpraca z placówkami naukowymi ✿ promowanie  ...

W piątek na Rządowym Centrum Legislacji opublikowano projekty ustaw: o rejestrow...

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę