6 kwietnia br. UE osiągnęła porozumienie handlowe z Norwegią w sprawie handlu produktami rolnymi. W ten sposób europejscy producenci żywności będą mogli skorzystać z możliwości eksportu na ten ósmy pod względem wielkości eksportu spożywczego rynek.
Komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan wyraził zadowolenie z osiągniętego po 2 latach rozmów porozumienia, które ułatwi handel.
Będzie możliwy bezcłowy handel z Norwegią, który obejmie 36 taryfowych produktów w tym: wiele rodzajów żywych roślin, kukurydzę na paszę, inne bariery oraz specyficzne napoje np. cydr.
Norwegia zaoferuje kontyngenty na mięso i sery oraz zagwarantuje dla roślin ozdobnych, kukurydzy i sałaty. Unia zrewanżuje się kwotami na produkty drobiowe, mleko w proszku, serwatkę, kwiaty cięte i chipsy ziemniaczane.
W ciągu dekady eksport unijnych produktów spożywczych do Norwegii stabilnie wzrastał i prawie się podwoił do 2,5 mld Euro. Teraz porozumienie będzie musiało być zaaprobowane przez odpowiednie władze przed wejściem w życie, co może potrwać nawet 2 lata.
FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 30 - 17