Jak podaje GUS, w 2016 roku polscy drobiarze wyhodowali ponad 1 mld 105 mln sztuk brojlerów. Wraz z produkcją rośnie również eksport. Udział polskich kurcząt w sprzedaży na terenie Unii Europejskiej wyniósł 17 proc. Aby jednak rozwijać hodowle brojlera trzeba zadbać o stada rodzicielskie i prarodzicielskie nioski reprodukcyjnej (GPS - Grand Parents Stock). O tym jak to zrobić oraz o wyzwaniach i sposobach na utrzymanie dobrej koniunktury polskiego rynku drobiu, dyskutowali hodowcy w ramach II Forum Reprodukcyjnego, które odbyło się w dniach 25 i 26 kwietnia w Chamsku oraz Puszczykowie.
Podczas tegorocznej edycji eksperci skupili się na najnowszych trendach w produkcji, zarządzaniu wynikami technicznymi oraz strukturze paszy. Spotkanie zostało podzielone na część merytoryczną, składającą się z wykładów oraz część praktyczną – warsztatową, która cieszyła się dużym zainteresowaniem: każdy chciał zbadać prawidłowość struktury stosowanej przez siebie paszy.
Fundamentem hodowli brojlera są stada rodzicielskie oraz prarodzicielskie. Na ich wydajność produkcyjną wpływa wiele czynników. Należą do nich m.in. wentylacja, temperatura, jakość wody, genetyka. Bardzo ważną rolę odgrywają także zdrowie i odpowiednie żywienie. Swoim doświadczeniem i wiedzą na ten temat podzielił się z uczestnikami Grzegorz Torzyński – kierownik produktu ds. drobiu De Heus. Ireneusz Rosada, Tomasz Targowski i Piotr Czaplicki z Cobb Germany zaprezentowali najnowsze trendy w prowadzeniu stad rodzicicelskich, a Zuzanna Rosada-Tyszkiewicz przekonywała o ważności wyników technicznych i prawidłowego nimi zarządzania.
„Produkcja pasz dla stad rodzicielskich i prarodzicielskich wymaga zachowania szczególnie rygorystycznych wymogów. Rozpoczynamy ją od pozyskania najwyższej jakości surowców, które przechodzą bardzo skrupulatną kontrolę. Następnie trafiają one do regularnie mytych i dezynfekowanych zbiorników, a stamtąd na linię produkcyjną” – mówi Grzegorz Torzyński, kierownik produktu ds. drobiu De Heus.
W procesie produkcji pasz dla stad rodzicielskich niezwykle ważna jest struktura paszy. Musi ona spełniać określone normy. Odstępstwa od nich mogłyby przyczynić się do wystąpienia problemów zdrowotnych w stadzie i negatywnie wpłynąć na wyniki produkcyjne hodowli.
„Polski rynek drobiowy mocno się rozwija. Producenci powinni postawić na bezpieczeństwo mięsa oraz jego jakość. Częstym błędem hodowców jest używanie paszy o zbyt grubej frakcji. Powoduje ona nierówne pobieranie składników. W efekcie stado różnicuje się, co wpływa na niskie wyniki produkcyjne. Natomiast pasza z dużą zawartością frakcji pylistej powoduje zmniejszenie aktywności ptaków, problemy z układem oddechowym oraz zaburzenia pracy jelit. Ważna jest także profilaktyka i rozsądne zarządzanie stadem. Zależy nam, by polscy hodowcy mogli w zrównoważony i bezpieczny sposób budować swoje przedsiębiorstwa. Podczas Forum staramy się pokazać zagrożenia i sposoby jak sobie z nimi radzić w przypadku hodowli nioski reprodukcyjnej” – przekonuje Katarzyna Tomaszewska, specjalista ds. drobiu, De Heus.
Okazję do spotkania i dyskusji na ten temat stworzyła firma De Heus, która od lat wspiera i edukuje polskich hodowców. De Heus jako jedyna firma w Polsce buduje fundamenty hodowli brojlera, produkując pasze dla stad prarodzicielskich i rodzicielskich z zachowaniem najwyższych norm bezpieczeństwa produkcji. Dla uczestników Forum Reprodukcyjnego przygotowała prezenty - kalendarze z programem żywienia niosek reprodukcyjnych wraz z praktycznymi wskazówkami. Partnerem merytorycznym wydarzenia była firma Cobb Germany – producent stad rodzicielskich.
De Heus - ekspert w żywieniu zwierząt i lider w dostarczaniu rozwiązań żywieniowych na polskim rynku paszowym.
Firma De Heus działa w ponad 50 krajach na całym świecie, wspierając osiągnięcia swoich klientów: producentów żywca, mleka, jaj i ryb. Nieustannie, wspólnie z klientami, firma wzmacnia wydajność i rozwój technologiczny, wykorzystując swoją bogatą wiedzę o żywieniu i hodowli zwierząt.
Na polskim rynku paszowym De Heus obecny jest od ponad 25 lat. Produkuje mieszanki paszowe pełnoporcjowe, mieszanki uzupełniające (koncentraty), a także mieszanki mineralno-witaminowe (premiksy) i preparaty mlekozastępcze.
Posiada szeroką ofertę rozwiązań żywieniowych dla hodowców drobiu, bydła i trzody chlewnej. Rozwiązania te cechują się wysoką jakością oraz optymalnym zbilansowaniem recepturowym. W skład produktów wchodzą jedynie surowce najwyższej jakości. Dodatkowo, kontrola komponentów pasz i wymagające procedury produkcyjne sprawiają, że produkty są bezpieczne i zdrowe dla zwierząt i ludzi.
Znakami rozpoznawczymi firmy są profesjonalne doradztwo żywieniowo-techniczne oraz specjalistyczne programy żywieniowe „szyte na miarę” potrzeb klientów. De Heus oferuje również doradztwo w budowie obiektów inwentarskich, realizowane przez profesjonalistów z działu Agra-Matic.
infowire.pl