MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Polscy drobiarze starają się o wznowienie eksportu do Chin

9 maja 2017
Polscy drobiarze starają się o wznowienie eksportu do Chin

Polscy producenci drobiu spotkali się w poniedziałek w Hongkongu z chińskimi importerami na seminarium zorganizowanym przez Krajową Radę Drobiarstwa (KRD), gdzie rozmawiali m.in. na temat perspektyw ponownego otwarcia chińskiego rynku.

Spotkanie odbyło się przy okazji targów żywności Hofex, na których promuje się ok. 20 polskich firm drobiarskich.

Z uwagi na gwałtowny wzrost produkcji polski przemysł drobiarski musi bezustannie poszukiwać nowych rynków zbytu – wyjaśnił PAP dyrektor generalny KRD Łukasz Dominiak. Chiny są jego zdaniem najbardziej perspektywicznym rynkiem eksportowym. Od grudnia ubiegłego roku chiński rynek jest jednak czasowo zamknięty ze względu na wykryte w Polsce przypadki grypy ptaków.

By Chiny wznowiły import, muszą upłynąć co najmniej trzy miesiące od wykrycia ostatniego ogniska choroby. Ostatnie ognisko ptasiej grypy w Polsce wykryto w marcu, więc teoretycznie polski drób mógłby wrócić do chińskich sklepów już pod koniec czerwca.

Jak wyjaśnił Dominiak, wymaga to jednak również wydania przez chińskie władze dokumentów potwierdzających, że rynek został ponownie otwarty. Dlatego „warto ze stroną chińską prowadzić dialog i przekonywać, że rzeczywiście poradziliśmy sobie z grypą ptaków” - powiedział.

Nie wiadomo, kiedy decyzja ws. wznowienia importu zostanie podjęta. Zdaniem Dominiaka może to nastąpić po zaplanowanych na maj i lipiec wizytach przedstawicieli chińskich laboratoriów i chińskich służb weterynaryjnych w Polsce, choć nie ma co do tego pewności.

„Strona chińska wyraźnie przekazuje nam, że oczekuje większego zaangażowania polskich służb weterynaryjnych w tym zakresie” - podkreślił dyrektor KRD. Dodał, że Rada będzie również namawiać kancelarię premier Beaty Szydło, by poruszyła ona temat polskiego drobiu podczas swojej wizyty w Pekinie w połowie maja.

Według szacunków KRD – jeśli rynek zostanie otwarty - do 2020 roku wartość eksportu polskiego drobiu do Chin może wzrosnąć nawet do 500 mln euro rocznie. W ubiegłym roku, przed wystąpieniem ptasiej grypy, Polska wyeksportowała do Chin drób o wartości ok. 75 mln euro.

Chiny są dla polskich drobiarzy szczególnie atrakcyjne m.in. dlatego, że można w tym kraju uzyskać wyższe ceny za te części ptaków, które nie są zbyt popularne wśród konsumentów na Zachodzie. Chińczycy więcej płacą na przykład za skrzydła kurcząt i kurze łapy.

Gościem honorowym seminarium KRD był konsul generalny RP w Hongkongu Mirosław Adamczyk, który przekonywał chińskich importerów o bezpieczeństwie i walorach smakowych polskich produktów spożywczych.

Obecność polskiego drobiu na targach w Hongkongu to element współfinansowanej przez UE kampanii promocyjnej pod hasłem „European Poultry – The Power of Quality” (ang. „europejski drób – potęga jakości”). Targi Hofex są jedną z największych w Azji imprez targowych poświęconych produktom żywnościowym.

Polska jest liderem produkcji drobiarskiej w Europie i według obliczeń KRD wytwarza ok. 2,5 mln ton drobiu rocznie, z czego ponad 40 proc. jest eksportowane. Ok. 80 proc. polskiego eksportu drobiu trafia na rynki krajów UE.

Andrzej Borowiak (PAP)


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę