MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Naturalne i zdrowe mleko – Spomlek wprowadza program NON GMO

30 marca 2017
Naturalne i zdrowe mleko – Spomlek wprowadza program NON GMO

Dyskusja o szkodliwości GMO toczy się w środowisku spożywczym już od dawna, a konsumenci coraz głośniej domagają się naturalnych produktów spożywczych. Naprzeciw tym oczekiwaniom wychodzi Spomlek, który będzie skupować mleko wyprodukowane w oparciu o pasze NON GMO.

GMO to proces biotechnologiczny, polegający na ingerencji w genom organizmu. Po co przeprowadza się taką modyfikację? - Przez stosowanie GMO osiąga się lepszą odporność roślin, co bezpośrednio zwiększa plon i daje możliwość uprawy w klimacie, w którym nie występują one naturalnie. Jednakże, bezpieczeństwo naszych klientów jest dla nas najważniejsze, a wciąż nie ma 100% pewności, że spożywanie produktów modyfikowanych genetycznie nie wpływa negatywnie na zdrowie człowieka  – tłumaczy Agnieszka Kamela, dyrektor skupu surowca Spomleku.

W społeczeństwie wciąż rośnie zainteresowanie naturalną żywnością, która wolna jest od GMO.

Jako nowoczesne przedsiębiorstwo chcemy nadążać za wymaganiami swoich konsumentów i dlatego już teraz zaczęliśmy wdrażać procedury związane z uwolnieniem mleka od GMO. Zdrowie i zadowolenie naszych klientów jest dla nas najważniejsze - mówi Emilia Pożarowszczyk, kierownik marketingu w Spomleku. Za reorganizacją w firmie przemawiają także liczne głosy ze świata naukowego, które wciąż podają w wątpliwość bezpieczeństwo spożywania produktów zawierających GMO w swoim składzie.

Wsparcie producentów mleka

Firma Spomlek zaplanowała działania dwutorowe skupiające się na stworzeniu dostawcom możliwości produkcji bez GMO oraz na opracowaniu wewnętrznego systemu kontroli mleka, który będzie monitorował czy w gospodarstwach nie dochodzi do zanieczyszczenia produktu pozostałościami pasz GMO. Dostawcy otrzymają kompleksowe listy firm paszowych, które posiadają odpowiednie pasze. Ponadto w dziale zaopatrzenia dostawców Spomleku będą dostępne wyłącznie odpowiednio certyfikowane pasze. – Roztoczenie opieki nad dostawcami i edukowanie ich jest szczególnie ważne. W związku z tym rozpoczęliśmy cykl szkoleń dla naszych dostawców mleka, podczas których staramy się odpowiadać na ich wszystkie pytania i wątpliwości oraz informujemy, jak ważna jest dostawa pasz, a szczególnie jej transport, bowiem nawet niewielka ilość paszy GMO może zanieczyścić cały samochód paszy NON GMO. Oprócz naszych instruktorów i doradców żywieniowych we wdrażaniu programu pomagać nam będą firmy paszowe, z nami współpracujące, które pojawiają się na spotkaniach z dostawcami – tłumaczy Agnieszka Kamela.

Wielka zmiana – małe koszty

Wewnętrzny system kontroli będzie polegał na regularnym badaniu mleka przez wskaźniki odbarwiające się w obecności konkretnego białka. Przynajmniej raz w roku gospodarstwa dostawców surowca będą także kontrolowane na obecność roślin modyfikowanych genetycznie. Wszystkie te działania mają na celu wyeliminowanie ryzyka zanieczyszczenia mleka i dostarczanie klientom produktu najwyższej jakości.

Okazuje się, że taka rewolucja na rynku mleczarskim nie będzie wiązała się z wielkimi kosztami poniesionymi przez producentów. Spomlek przeprowadził symulację, z której wynika, że wzrost kosztów produkcji mleka powinien zamknąć się w 2 do 4 groszy za litr. Ponadto jak wskazuje Agnieszka Kamela, bez trudu można zniwelować tę różnicę w koszcie produkcji mleka, jeśli uda się podnieść jakość pasz objętościowych. To z kolei zmniejszy ilość kupowanych przez gospodarstwa śrut białkowych i dzięki temu koszt produkcji wyrówna się.

Choć „Ustawa paszowa” wejdzie w życie dopiero za 2 lata, Spomlek już teraz rozpoczął przygotowania do zmian w produkcji, a jej pełne uruchomienie zgodne z nowymi standardami planuje już na 1 stycznia 2018 roku. Długi czas przygotowań do tego przedsięwzięcia pozwoli na rzetelne przeprowadzenie zmian, których korzyściami będą mogli cieszyć się wszyscy konsumenci.

Informacje o firmie

***

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. W 2015 roku wyprodukowała blisko  22,6 tys. ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), masło. Są one wytwarzane w czterech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach (okolice Elbląga).

SM Spomlek to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Podlasia. Obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których 1300 osób to rolnicy indywidualni - dostawcy, a ponad 400 to pracownicy spółdzielni. Zatrudnienie w zakładach wynosi ponad 700 osób. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. W ubiegłym roku spółdzielnia przerobiła ponad 270 mln litrów mleka krowiego.

infowire.pl


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę