MERCOSUR1
TSW_XV_2025

MRiRW: Polska chce sprzedawać w Indiach drób, wieprzowinę i jabłka

14 marca 2017
MRiRW: Polska chce sprzedawać w Indiach drób, wieprzowinę i jabłka
PAP / Radek Pietruszka

Polska jest zainteresowana sprzedażą na rynek indyjski drobiu, wieprzowiny i jabłek - poinformował resort rolnictwa w komunikacie. Dodano, że Indie zaprosiły Polskę do udziału w Światowej Wystawie Żywności w Delhi w charakterze kraju partnerskiego.

W komunikacie podano, że w ubiegłym tygodniu w Indiach wiceminister rolnictwa Ewa Lech rozmawiała z szefami tamtejszego ministerstwa rolnictwa o eksporcie polskich produktów rolno-spożywczych, a zwłaszcza o dostępie do tamtejszy rynek z polskimi artykułami rolno-spożywczymi. Omówiono także możliwości polsko-indyjskiej współpracy naukowej.

Partnerzy indyjscy poinformowali o nowych wymaganiach fitosanitarnych dla eksportu polskich jabłek, które mają wejść w życie pod koniec maja. Strona indyjska zadeklarowała również gotowość do szybkiego zakończenia uzgodnień dot. świadectw zdrowia dla polskiego mięsa drobiowego i produktów drobiowych.

Indie są zainteresowane polskimi doświadczeniami związanymi z procedurami i technologiami przetwórstwa wieprzowiny i drobiu, oraz funkcjonowaniem służb weterynaryjnych.

Wiceminister Lech spotkała się również z szefową indyjskiego ministerstwa przetwórstwa rolno-spożywczego Harsimrat Kaur Badal. Rozmawiano o współpracy dotyczącej przetwórstwa spożywczego, przechowywania i konserwowania żywności. Mówiono również o szansach, jakie wynikają dla polskich przedsiębiorców z realizacji przez Indie programu budowy centrów przemysłu spożywczego tzw. Mega Food Parks.

Indyjska minister zaprosiła Polskę do udziału w Światowej Wystawie Żywności, która odbędzie się w Delhi w listopadzie 2017 r., w charakterze kraju partnerskiego.

Polska kupuje w Indiach dużo więcej produktów rolno-spożywczych, niż ich sprzedaje do tego kraju. W 2016 r. wartość eksportu żywności do tego kraju wyniosła 5,55 mln euro i spadła o ponad 38 proc. w stosunku do poprzedniego roku. Jak poinformował resort rolnictwa, spadek wynikał głównie z zaprzestania eksportu wyrobów piekarniczych i ciastkarskich (głównie gofrów i wafli), ich sprzedaż spadła o 99 proc. Ponadto, odnotowano o ok. 74 proc. spadek wartości eksportu czekolady i innych przetworów spożywczych zawierających kakao.

Nadal utrzymuje się trend wzrostowy w eksporcie jabłek oraz drobiu żywego. W ubiegłym roku na indyjski rynek wysłano drób żywy o wartości 1,34 mln euro (blisko dwukrotny wzrost wartości eksportu w stosunku do 2015 r.), oraz jabłka o wartości 1,3 mln euro (2 158 ton), czyli 2,5-krotnie więcej niż rok wcześniej.

Wartość importu żywności z Indii w 2016 roku wyniosła 139 mln euro, co oznacza 13 proc. wzrost w stosunku do poprzedniego roku. W porównaniu do 2015 r. odnotowano dwukrotny wzrost importu winogron świeżych i suszonych oraz 2,2-krotny wzrost importu warzyw suszonych, całych, ciętych w kawałki, oraz herbaty.

(PAP)


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę