W dniach 1-3 czerwca 2017 r. pod hasłem "Polska smakuje” w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo w podwarszawskim Nadarzynie odbyły się międzynarodowe targi poświęcone żywności i branży spożywczej Warsaw Food Expo-2017.
W tegorocznej edycji targów uczestniczyło blisko 300 wystawców z Polski i z Europy - Węgier, Grecji, Słowenii, Gruzji, Litwy i Słowacji, Słowenii i Włoch.
Na targach zaprezentowano szeroką gamę charakterystycznych dla różnych regionów kulinarnych-produktów: mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, piekarniczych i cukierniczych, napojów.
Odwiedzający targi mogli spróbować wybornych serów, wędlin owoców, warzyw i ich przetworów Zapoznać się ze smakami win z różnych regionów Polski i Europy, piw, cydrów, nie tylko z wielkich zakładów, ale również z lokalnych małych masarni browarów czy cydrowni. Z okazji obchodów 150-lecia szeroko zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich.
Atrakcją dla zwiedzających były liczne pokazy kulinarne i cukiernicze, przeprowadzane przez znanych szefów kuchni i cukierników.
Podczas targów Krajowa Rada Izb Rolniczych miała swoje stoisko, obok którego w drugim dniu targów zorganizowała „Piknik Zbożowy” sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, cieszący się wielkim zainteresowaniem zwiedzających. Podczas Pikniku można było spróbować ciepłych dań, takich jak pierogi z różnym nadzieniem, kartacze itp. Zaprezentowano również wiele ciast i szeroką gamę pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego. Uczestnicy konkursów rozpoznawali zboża, kasze i inne produkty zbożowe i wykazywali się wiedzą kulinarną a dzieci kreatywnością i zdolnościami artystycznymi.
krir.pl