MERCOSUR1
TSW_XV_2025

KE: w 2017 i 2018 r. dynamika produkcji drobiu w UE spadnie

15 marca 2017
KE: w 2017 i 2018 r. dynamika produkcji drobiu w UE spadnie
PAP / Tomasz Wojtasik

Produkcja mięsa drobiowego w UE wzrośnie o ok. 0,7 proc. w 2017 r. i o ok. 0,8 proc. w 2018 r., podczas gdy w 2016 r. unijna produkcja tego mięsa wzrosła o 4,4 proc. - wynika z najnowszego raportu KE dot. prognoz krótkoterminowych na rynku rolnym w UE do 2018 r.

Unijna produkcja mięsa drobiowego w 2016 r. wyniosła 14,38 mln ton. Największy wzrost produkcji odnotowano w Polsce (+13 proc.), która jest największym producentem mięsa drobiowego w UE; we Włoszech i w Holandii (+6 proc.), w Hiszpanii (+5 proc.). Natomiast spadek produkcji miał miejsce we Francji (-3 proc.) - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), która zajmuje się monitorowaniem unijnych rynków.

Prognozy KE na 2017 i 2018 r. wskazują na osłabienie dynamiki wzrostu produkcji w UE odpowiednio o 0,7 proc. i o 0,8 proc. Powodem jest m.in. pojawienie się w UE pod koniec października 2016 r. wirusa grypy ptaków. Najwcześniej wirus ten wystąpił na Węgrzech, a następnie w innych krajach unijnych. W Polsce pierwszy przypadek odnotowano na początku grudnia ub.r.

Według danych KE, wirus grypy ptaków został zdiagnozowany w 23 państwach UE (w sumie jest 925 ognisk u drobiu), a najwięcej ognisk odnotowano we Francji (386) i na Węgrzech (234), w Bułgarii stwierdzono ich 67, Niemczech 64 oraz w Polsce (stan na 14 marca br.) - 64.

Z raportu KE wynika, że pojawienie się wirusa ptasiej grypy w UE nie miało większego wpływu na wielkość produkcji mięsa kurcząt brojlerów. Większe straty ponieśli producenci zajmujący się chowem gęsi i kaczek oraz drobiu z wolnego wybiegu ze względu na konieczność trzymania ptaków w zamknięciu.

W 2016 r. wzrosło spożycie drobiu (o 3,8 proc.), statystyczny obywatel UE zjadał 26,9 kg tego mięsa. Wysokiej konsumpcji sprzyjały niskie ceny oraz wysoka podaż. W tym roku eksperci prognozują, że zwiększy się ona nieznacznie (o 0,7 proc.) do 27,1 kg na osobę. W Polsce spożycie drobiu w 2016 r. jest szacowane na 28,5 kg na osobę, a w 2017 r. powinno ono wynieść 29 kg na mieszkańca.

Duża podaż drobiu w UE spowodowała spadek unijnych cen drobiu. Średnia unijna cena mięsa drobiowego "brojlerów" w 2016 r. kształtowała się na poziomie poniżej 185 euro/100 kg i była o 10 euro/100 kg niższa niż rok wcześniej. Tak niskie ceny miały korzystny wpływ na poprawę konkurencyjności unijnego drobiu na rynkach zagranicznych.

W pierwszym półroczu 2016 r. eksport poza Unię wzrósł o 11 proc., w drugim nieco osłabł ze względu na pojawienie się grypy ptaków. W całym ub.r. wyniósł on 1,47 mln t.

Największymi eksporterami mięsa w UE w 2016 r. była Holandia, Francja i Polska, a odbiorcami: Republika Południowej Afryki (18,5 proc. wolumenu eksportu), Hongkong, Arabia Saudyjska, Benin, Filipiny.

Prognozy na 2017 r. przewidują wzrost unijnego eksportu mięsa drobiowego zaledwie o 1,0 proc., natomiast w kolejnym roku o 2,4 proc. do 1,52 mln t.

(PAP)


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę