Według FAO, podstawowy indeks cen żywności w lutym 2017 r. wzrósł o 0,5% wobec stycznia br. ze 174,6 (po korekcie) do 175,5 punktów, co oznacza poziom wyższy o 17,2 pkt. wobec lutego 2016 roku (149,7 pkt.). Poziom indeksu w lutym był najwyższy od około 2 lat tj. od lutego 2015 roku. W 2016 roku indeks rósł od początku poprzedniego roku (za wyjątkiem lipca oraz grudnia) oraz w styczniu br. Przez miesiąc wzrosły indeksy dla zbóż, cukru, nabiału (nieznacznie), mięsa, a jedynie dla olejów się zmniejszyły.
Wartość indeksu cen olejów roślinnych dla lutego 2017 r. wyniosła 188,7 punkty wobec 186,3 pkt., tj. o 4,1% mniej w porównaniu ze styczniem br. wobec 150,3 pkt. w lutym 2016 roku. Poziom indeksu dalej był 19% wyższy niż w lutym 2016 roku, kiedy był na poziomie 150,3 pkt. Zatem indeks tym razem nie wzrostów odnotowanych od listopada do stycznia br. Spadek cen był odbiciem potanienia olejów sojowego oraz palmowego. Ten ostatni staniał w oczekiwaniu na wzrost podaży w Azji oraz spadek popytu na rynkach międzynarodowych. Olej sojowy staniał pod wpływem wzrostu prognoz produkcji soi w Argentynie i Brazylii oraz wielką jego podaż w Argentynie i USA wynikłe z ograniczonego popytu generowanego przez producentów biodiesla.
Wartość indeksu cen zbóż dla lutego 2017 r. wyniosła 150,6 punkty wobec 146,9 pkt., tj. o 2,5% więcej w porównaniu ze styczniem br. oraz był tylko o 1,6% wyższy wobec lutego 2016 roku, kiedy wyniósł 148,2 pkt. Poziom indeksu był w lutym br. najwyższy od czerwca 2016 roku. Ceny pszenicy wzrosły 3% w odpowiedzi na wzmożony handel oraz problemy logistyczne w portach USA.
Zmiany cen kukurydzy były mniej znaczące, ale popyt wspierał ich wartość. Ryż podrożał trzeci miesiąc z rzędu na skutek zmian kursów walut oraz oczekiwanemu na wzrost popytu na ryż Basmati.
FAMMU/FAPA na podst.: FAO