Na początku września w Brukseli odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Wołowina i cielęcina” Copa-Cogeca, w której wzięli udział Jacek Zarzecki Prezes Polskiego...
Pogłowie świń, a tym samym produkcja trzody chlewnej, spadła w całej Unii Europejskiej. W pierwszej połowie 2023 roku w UE ubito o 8,9% mniej świń. To dużo w po...
Na unijnym rynku trzody chlewnej presja cenowa stopniowo ustępuje. W notowaniach ostatniej małej giełdy w Niemczech cena skupu tuczników wzrosła o 2 eurocenty. ...
Na przestrzeni dziejów nasze relacje ze zwierzętami ewoluowały. W przeszłości zwierzęta były często postrzegane jako zwykłe towary, wykorzystywane do różnych ce...
Władze Tajlandii dopuszczają do tajlandzkiego rynku mięso wołowe i podroby wołowe z Polski-informuje biuro prasowe resortu rolnictwa. Zgodnie z decyzją wydaną ...
W drugiej połowie lipca osłabienie cen na rynku trzody chlewnej rzeźnej ciąg dalszy, stwierdzają analitycy Stowarzyszenia "Producenci trzody chlewnej Ukrainy"...
W czerwcu średnia wartość indeksu cen mięsa FAO wyniosła 117,9 pkt, praktycznie bez zmian od maja. W porównaniu z czerwcem 2022 r. nastąpił spadek o 6,4%. Zosta...
Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą objętościową w żywieniu krów mlecznych. Każdemu producentowi mleka zależy na tym, żeby była ona szybko i łatwo trawio...
Dobrostan zwierząt ma ogromne znaczenie nie tylko dla hodowców czy lekarzy weterynarii, ale i całego społeczeństwa. Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na to ...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem Weterynarii łączą siły w 2023 r. w ogólnoeuropejskiej kampanii wspierającej wal...