Jak podaje FAMMU/FAPA, w Europie szparagi uprawiane są na łącznym obszarze około 60,0 tys. ha. Największym unijnym, a zarazem europejskim producentem tych warzyw pozostają Niemcy ze zbiorami sprzed roku na poziomie 92,3 tys. ton.
Na drugim miejscu pod względem wolumenu zbiorów przed rokiem znalazła się Hiszpania z wynikiem 50,5 tys. ton i kolejno Włochy - 44,0 tys. ton, Francja - 18,2 tys. ton, Grecja - 17,0 tys. ton i Holandia - 14,3 tys. ton. Szparagi w Niemczech w 2010 roku uprawiane były na powierzchni 22,8 ty. ha, a w Hiszpanii 10,2 tys. ha.
Łączne ubiegłoroczne światowe zbiory szparagów oszacowano na 1,0 mln ton, a poza wspomnianą Europą z wynikiem zbiorów na poziomie 240,0 tys. ton największym światowym liderem w produkcji są kraje Ameryki Płn. i Płd. - 475,0 tys. ton oraz kraje azjatyckie - 304,0 tys. ton.