OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Bochen chleba do skompostowania?

7 kwietnia 2004

Pieczywo, którego nie uda się sprzedać, piekarze często oddają najbiedniejszym. Tymczasem zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, taki chleb nie może być powtórnie oddany do konsumpcji. Musi być spalony lub skompostowany - pisze "Gazeta Lubuska".

W Krakowie powstało Ogólnopolskie Porozumienie Piekarzy. Właściciele piekarni chcą wspólnie przygotować się do wymagań Unii wobec ich branży. Ostatnio poznali wstrząsający dla nich przepis.

"W rozporządzeniu do tzw. dyrektywy o higienie żywności jest mowa o tym, że pieczywo zwrócone ze sklepu, czyli niesprzedane, nie może być oddane do powtórnej konsumpcji" - mówi członek porozumienia, piekarz z Krakowa Antoni Madej. "Uderza to w najbiedniejszych, a nam przysparza kłopotów

Przepisy mówią, że takie pieczywo ma być palone w specjalnych piecach lub odwożone do kompostowni. A jeśli piekarnia chce je oddać na paszę dla zwierząt, to najpierw musi uzyskać certyfikat weterynarza. Zdaniem Madeja, to już paranoja.

"Skoro kilkudniowy chleb nie szkodzi ludziom, to dlaczego miałby szkodzić zwierzętom?" - dziwi się Krzysztof Tymszan, weterynarz z Gorzowa Wlkp. "Miejmy nadzieję, że to przepisy dostosują się do polskiej rzeczywistości, a nie odwrotnie".

Raczej tak się nie stanie. W jednej z niemieckich piekarni w Guben "Gazeta Lubuska" dowiedziała się, że pieczywo zwrócone ze sklepów musi być wywiezione do specjalnego zakładu, gdzie jest przerabiane na paszę dla zwierząt. Nie można go natomiast oddawać potrzebującym.


POWIĄZANE

W obliczu globalnych wyzwań ekologicznych przedsiębiorstwa stale poszukują rozwi...

Z okazji 10. Szczytu Inicjatywy Trójmorza w Pałacu Prezydenckim Prezydent RP And...

Wartość wymiany handlowej między Ukrainą a Unią Europejską za pośrednictwem "kor...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę