OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

LIFT nowy dodatek do paszy, wspomagający pracę wątroby

15 listopada 2011
Ujemny bilans energetyczny u krów mlecznych to poważny problem hodowców bydła mlecznego w okresie przejściowym. Sucha masa (DMI), którą pobierają krowy nie jest w stanie w pełni pokryć zapotrzebowania energetycznego. By zoptymalizować i usprawnić procesy metaboliczne u krów,  badacze i naukowcy firmy Provimi opracowali nowy dodatek do paszy LIFT.

Rola wątroby w hodowli krów w okresie przejściowym
Krowy są w stanie zmobilizować dziennie ponad 1 kilogram własnego tłuszczu, by zrekompensować straty energetyczne powstałe w skutek nieprawidłowego bilansu energetycznego. Powstały tłuszcz jest metabolizowany w wątrobie, co stanowi duże obciążenie i prowadzi do stłuszczenia . Nadmierna mobilizacja zapasów tłuszczowych stanowi duże obciążenie dla wątroby – jednego z kluczowych organów biorących udział w procesie trawienia – mówi Marcin Goździela, Dyrektor Linii Gatunkowej Bydło w firmie Provimi.
Stłuszczenie wątroby może z kolei prowadzić do innych zaburzeń, takich jak:  ketoza, przemieszczenie trawieńca, choroby kopyt, zapalenie wymion, zapalenie macicy, zatrzymanie łożyska, spadek płodności oraz zaburzenia produkcji mocznika. Nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby ma zatem zgubny wpływ na stan zdrowia zwierząt oraz ich mleczność i opłacalność hodowli.



Rys. 1. Negatywny bilans energetyczny krów mlecznych


LIFT - dodatek, który usprawnia procesy trawienia w wątrobie
LIFT jest dodatkiem do paszy, który pomaga zoptymalizować naturalne zasoby gromadzone w wątrobie i zwiększyć produktywność wysokowydajnych krów mlecznych, wpływa na zdrowie i płodność zwierząt. Formuła oraz  skuteczność udoskonalonego mleka CLS, które obecnie nosi nazwę  LIFT zostały potwierdzone przez badania przeprowadzone przez firmę Provimi w Holandii – podkreśla Marcin Goździela.
Dodatkowo, badania wykazały, że LIFT przynosi lepsze rezultaty w zakresie poprawy i funkcjonowania wątroby niż mleko CLS.



Rys. 2  Niezestryfikowane kwasy tłuszczowe -   NEFA (przepływ do wątroby)                                         



Rys. 3 niezestryfikowane kwasy tłuszczowe: zawartość  cholesterolu

Zalety LIFT:
Poprawia metabolizm
Pozwala na wydajniejsze wykorzystywanie składników odżywczych i ogranicza mobilizację zapasów tłuszczu
Dostarcza więcej energii do gruczołów mlekowych, co wpływa na mleczność
Zmniejsza ryzyko występowania stłuszczenia wątroby

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę